Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet v lockdowne. Ktoré krajiny ho skúšajú a ako sa im darí

.filip Vačko .témy

Na svete môžeme nájsť krajiny s tvrdými a dlhými lockdownmi, ako i krajiny, ktoré lockdown prijali len nakrátko, v miernej podobe, prípadne vôbec. Ktorý prístup je účinnejší?

Svet v lockdowne. Ktoré krajiny ho skúšajú a ako sa im darí 5. jún 2020 Pilar, Buenos Aires, Argentína: Kajakár Sebastian Rossi sa pripravuje na kvalifikáciu na Olympijské hry v Tokiu pre lock down v bazéne svojho svokra. Getty Images

prísny a dlhý lockdown sa často považuje za zaručený prostriedok na zvládnutie pandémie koronavírusu. Vlády sa vo všeobecnosti snažia lockdownom vyhýbať – najmä v porovnaní s prístupom, ktorý mali na jar. 

No tvrdý lockdown si stále nechávajú ako zadné dvierka. Na skúsenostiach z krajín s nekompromisnými lockdownmi pritom nevidno, že by prísne obmedzenie životov ľudí bolo zaručeným receptom v boji proti koronavírusu. 

Téma .týždňa: Korona a chaos

výsledky najdlhších lockdownov na svete

V čase písania tohto článku existuje minimálne 14 krajín alebo oblastí, ktoré majú lockdown vyše 200 dní, čiže nepretržite od marca.

 Ide o Líbyu (219 dní), Kostariku (218 dní), americké štáty Kalifornia, Oregon a Wisconsin (217 – 222 dní), mesto Tuzi v Čiernej Hore (217 dní), širšiu časť Buenos Aires v Argentíne (222 dní), časť mesta Doha v Katare (230 dní) a viaceré oblasti Saudskej Arábie (212 – 232 dní). 

29. marec 2020 Tuzi, Čierna Hora: Žena v rúšku na balkóne svojho bytu počas lockdownu vyhlásenému pre pandémiu Covid-19.Getty Images29. marec 2020 Tuzi, Čierna Hora: Žena v rúšku na balkóne svojho bytu počas lockdownu vyhlásenému pre pandémiu Covid-19.

Ak by bola hypotéza o zaručenom fungovaní lockdownov pravdivá, vyššie spomenuté štáty a územia by mali vo zvládaní koronavírusu patriť ku svetovej špičke.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite