Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako zvýšiť dôchodky? Krajniak plánuje nové zmeny, ktoré pomôžu iba pramálo

.marianna Sádecká .filip Vačko .témy

Minister práce Milan Krajniak chce budúci mesiac predstaviť veľkú reformu dôchodkového systému. Koalícia má ústavnú väčšinu, zmeny teda môžu prežiť aj niekoľko volebných období. Čo minister plánuje a čo by dnešným a budúcim dôchodcom pomohlo najviac?

Ako zvýšiť dôchodky? Krajniak plánuje nové zmeny, ktoré pomôžu iba pramálo THANASIS ZOVOILIS/GETTYIMAGES

plánovaná reforma je z civilizačného hľadiska veľmi dôležitá. Môže priniesť najväčšiu zmenu fungovania dôchodkov od roku 2005, keď bol zavedený tzv. druhý dôchodkový pilier. Aká bude? O Krajniakovych plánoch vieme nateraz len veľmi málo. A to málo neposkytuje mnoho dôvodov na optimizmus.

dane, strop, deti

Vo všeobecnosti platí, že zmeny dôchodkového systému sa často uskutočňujú populisticky, čo tento systém poznačilo silnou nestabilitou. To sa zatiaľ potvrdzuje aj v tomto konkrétnom prípade. K nerealistickým riešeniam patrí napríklad Krajniakov nápad, že zvýšiť stabilitu dôchodkového systému sa dá, ak doň jednoducho nalejeme viac daní.

Téma .týždňa: Ľahkovážne reformovaná budúcnosť

„Keď sa ekonomike darí a zvyšuje sa výber dane z pridanej hodnoty (DPH) v celkovom objeme v štáte, časť toho zvýšeného výberu DPH by sa použila ako vklad do dôchodkového systému, aby sme získali viac peňazí na dôchodky,“ vysvetľuje. 

Znie to dobre, ale len na prvé počutie, lebo tento návrh je založený skôr na zbožnom prianí ako na skutočnosti. V podmienkach reálneho fungovania ekonomiky je jeho výsledkom presný opak stability. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite