Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ľahkovážne reformovaná budúcnosť

.týždeň .témy .téma

Dôchodkový systém je zaoceánske plavidlo obrovských rozmerov. Ak chceme zmeniť jeho kurz, mali by sme na tom začať pracovať. Na to je však potrebná vízia a jasný plán, ako reformovať náš dôchodkový systém.

Ľahkovážne reformovaná budúcnosť
Foto: JASMIN MERDAN / GETTYIMAGES

OBSAH

Exminister práce Kaník: Fico reformu dôchodkov nenávidel, ľuďom ukradol penzie .šimon Jeseňák
Chudobné Slovensko .marianna Sádecká .filip Vačko
L

Exminister práce Kaník: Fico reformu dôchodkov nenávidel, ľuďom ukradol penzie

.šimon Jeseňák .rozhovory

Všeobecná rozprávka o tom, že znížime výdavky, ušetríme a tým znížime odvody, je naozaj iba ilúzia. Vždy sa o tom rozpráva, ale nikdy sa to nestalo, hovorí bývalý minister práce za prvej Dzurindovej vlády Ľudovít Kaník. Tvrdí, že niekedy je politicky lepšie urobiť menej dobrého ako rýchlo naraz veľké zmeny. Hovorí tiež o reformnom dokumente vlády či nápadoch Vladimíra Palka na zvýšenie pôrodnosti.

v rozhovore sa dočítate:

  • ako zavádzal reformu dôchodkov, keď bol minister práce,
  • čo s nastavením penzií spravil Robert Fico,
  • čo by pomohlo napraviť systém tak, aby fungoval lepšie,
  • čo hovorí na vládny reformný dokument, ktorý sa pošle do Bruselu,
  • čo si myslí o nápadoch exministra vnútra za KDH Palka na zvýšenie pôrodnosti detí.

od poslednej významnej dôchodkovej reformy uplynulo už pätnásť rokov. Ako sa vám ju napriek tomu, že to nebol veľmi populárny krok, podarilo presadiť?

Nemyslím si, že bola nepopulárna. Skôr naopak. Pri každej reforme musíte popri jej vecnom obsahu, ktorý je, samozrejme, najdôležitejší, premýšľať nad tým, ako pre ňu získať ľudí. Ak to nespravíte, tak reforma, aj napriek tomu, že ju presadíte, bude mať krátky život. Dôchodkovú reformu Fico nenávidel zo všetkých najviac a vyhlásil jej križiacku vojnu, no aj napriek tomu, že utŕžila rôzne zranenia, zotrvala.

Celá jej architektúra, jej výstavba, zostala a verím, že to tak aj bude. Dosiahli sme to práve vďaka tomu, že sme pre ňu získali bežných ľudí, ktorí ju chceli a podporovali. To, ako ju ľudia vnímajú, bolo skúmané priebežne a opakovane. Počas jej prípravy aj realizácie bola najpopulárnejšou reformou Dzurindovej vlády, mala viackrát podporu vyše osemdesiat percent, čo žiadna iná reforma nikdy nemala. Ani keď Fico neskôr páchal trestný čin a šíril mnohé poplašné správy o druhom pilieri, táto reforma nikdy neklesla podporou pod päťdesiat percent. Aj to je dôkaz toho, že je dobre urobená a stojí na dobrých princípoch a základoch.

Téma .týždňa: Ľahkovážne reformovaná budúcnosť

ako by ste tieto princípy konkretizovali?

Boli zahrnuté v jej  zrozumiteľných  a jasných posolstvách. Zásluhovosť, väčšia spravodlivosť v dôchodkoch, dediteľnosť dôchodkových úspor, šanca na vyššie dôchodky. Mali sme tieto princípy v komunikácii a popritom sa, samozrejme, do dôsledkov vysvetľovalo, čo to všetko znamená. Nakoľko sme vtedy testovali a skúmali, či ľudia vedia a ako rozumejú reforme, zistili sme, že tomu naozaj v tom čase rozumeli. Výsledok bol výborný, pretože na úplne dobrovoľnom princípe do systému vstúpilo zhruba jeden a pol milióna ľudí.  Napriek opakovaným otváraniam a vyháňaniam ľudí z druhého piliera neodišlo významné množstvo ľudí a je tam zapojených vyše 1,5 milióna pracujúcich.

„Bolo to deväť percent. Ficova vláda to znížila na štyri percentá, čím ukradla ľuďom dôchodky.“

nie je to aj tým, že mladí ľudia do toho išli automaticky?

To sa tykalo len mladých, ktorí začínali pracovať a len na začiatku. Ostatní mali slobodnú voľbu. Keď je človek mladý, je prirodzené, že nemyslí na dôchodok a čímsi takýmto sa vôbec nezaoberá, keby áno, bolo by to veľmi čudné a zvláštne. Preto je dobré, aby sa znova zaviedol automatický vstup do systému pre mladých, pričom, beriem to ako vylepšenie, ktoré tam bude, ak niekto z akýchkoľvek dôvodov má pocit, že to preňho nie je správne, môže potom do istého veku vystúpiť. Nikto mu nebude brániť, no bude to veľmi zanedbateľné množstvo ľudí.

koľko percent zo sociálneho poistenia išlo zo začiatku do druhého piliera?

Bolo to deväť percent. Ficova vláda to znížila na štyri percentá, čím ukradla ľuďom dôchodky.

BORIS NÉMETH

ľudia si zrejme ani neuvedomujú, že to boli ich peniaze...

Ich peniaze, ktoré by mali na svojich súkromných účtoch. Fico zobral tieto peniaze a poslal ich do sociálnej poisťovne, kde sa okamžite vyplácajú. Aby sme však mali aj pozitívny pohľad, v rámci opozičných bojov sa nám podarilo dosiahnuť podľa mňa veľké víťazstvo ohľadom dohody, že každý rok sa o štvrť percentuálneho bodu príspevok zvýši. Ten čas letí tak, že si to človek ani neuvedomuje a dnes je to už päť percent, od roku 2021 to bude päť a štvrť a bude to rásť až pošesť percent.

stále je to o tretinu menej.

Áno, ale vláde, ktorá bude v danej chvíli pri moci, nebráni nič v tom, aby sa, pokiaľ bude politická vôľa, rozhodla tak, že to bude môcť zmeniť skokovo alebo postupne na deväť percent. Vždy je to vec politickej vôle, keďže sú to zložité systémy s finančnými súvislosťami a je to zároveň veľa peňazí. Myslím si, že aj tento stav, že sa príspevok zvyšuje, je veľmi dobrý, a mohlo by sa to mohlo potiahnuť ešte ďalej. Keď sa dosiahne šesťpercentná výška, pokračoval by som. Pokojne aj týmto tempom, nakoľko je to dlhodobá záležitosť.

zo začiatku to bolo deväť percent. Nakoľko počet percent klesol, každý rok prichádzam o niečo menej, ale stále prichádzam o svoje peniaze. Keď sa pozeráte na súčasného ministra a štátnych tajomníkov, máte z nich dojem, že by do niečoho takého

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite