Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dvanásť rokov za sedem gramov. Čo hovoria politici na dekriminalizáciu marihuany

.šimon Jeseňák .témy

Slovenskom rezonuje príbeh Róberta, ktorého prvostupňový súd odsúdil na dvanásť rokov väzenia za držanie siedmich gramov marihuany. Téma dekriminalizácie rekreačného užívania mäkkých drog je tak opäť na stole. Na konferencii .týždňa sme sa o tejto téme rozprávali s Jurajom Drobom, Rastislavom Ďurove a Mariánom Čaučíkom.

Dvanásť rokov za sedem gramov. Čo hovoria politici na dekriminalizáciu marihuany Boris Németh Hostia Šimona Jeseňáka v .klube pod lampou: Marián Čaučík, spoluzakladateľ kresťanských spoločenstiev detí eRko a člen KDH. Rastislav Ďurove, právnik, ktorý desať rokov pracoval na Ministerstve spravodlivosti. Juraj Droba, predseda Bratislavského samospráv

v rozhovore sa dočítate:

  • aké zmeny v legislatíve navrhujú,
  • aké majú skúsenosti s drogami,
  • či by KDH podporilo iniciatíve za zmäkčenie trestov za požívanie ľahkých drog,
  • prečo sa SaS nepodarilo presadiť dekriminalizáciu marihuany.

skúsili ste niekedy vo vašom živote mäkké drogy?

Juraj Droba: Áno.

Rastislav Ďurove: Áno.

Marián Čaučík: Nie. 

považujete diskusiu o dekriminalizácii marihuany za dôležitú?

JD: Diskusia o tejto téme je veľmi potrebná a relevantná. Nastal čas, aby sme sa v oblasti legislatívy a represie voči mäkkým drogám pohli dopredu. Verím, že sa týchto zmien ešte dožijem.

RĎ: Táto konferencia je veľmi vítaná. Chýba nám spoločenská debata, ktorá by vytvorila tlak na volených zástupcov, aby sa s tou problematikou pohlo. 

pán Čaučík, dlhší čas ste sa rozprávali s rodičmi Róberta, ktorý dostal dvanásťapolročný, zatiaľ neprávoplatný trest za držanie siedmich gramov marihuany. Aký je váš dojem a názor na príbeh tohto chlapca? 

MČ: Je to silný príbeh a som vďačný Robovým rodičom za to, že prišli a prezentovali jeho príbeh. Osobne mi je chlapcov a dievčat, ktorí majú podobný príbeh ako Robo, veľmi ľúto. Ak by som bol prezidentom Slovenskej republiky, tak by som určite uvažoval nad udelením milosti. Trest, ktorý Robo dostal, považujem za neprimeraný. Zdá sa mi, že je postavené na hlavu, ak slušný človek, ktorý sa pošmykne, dostane taký tvrdý trest. Musíme sa otvorene rozprávať o primeranosti trestov.

roky ste spolupracovali s mladými ľuďmi. Majú na základe vašich skúseností mladí ľudia skúsenosti s drogami? 

MČ: Osobne som do kontaktu s mäkkými drogami neprišiel. Počul som však, že teraz je akási skupinová norma marihuanu vyskúšať. Žil som v spoločnosti, kde sa drogy ako marihuana či hašiš nenachádzali. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite