Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marihuana - koktejl rôznych molekúl. Súčasný stav privysokých trestov nie je udržateľný

.marianna Sádecká .témy

Spúšťacím momentom petície za dekriminalizáciu marihuany na Slovensku aj našej konferencie bola udalosť, keď mladý muž dostal za držanie marihuany privysoký trest. V rámci konferencie „Dozerať a trestať“ sme diskutovali o účinkoch marihuany s vedcami aj psychológmi o liečebných účinkoch potvrdených štúdiami aj o rizikách rekreačného užívania.

Marihuana - koktejl rôznych molekúl. Súčasný stav privysokých trestov nie je udržateľný MICHAEL THOMAS/EYEEM/GETTYIMAGES Marihuana sa používala už od čias pred Kristom, no pod paľbou represie začala byť až v 20. storočí. Budeme sa na ňu pozerať ako z Kladiva na čarodejnice alebo sa presunieme v ústrety vedeckým výskumom?

európske krajiny, kde neexistuje akákoľvek dekriminalizácia, sú v menšine, a postupne ubúdajú. V Európe sú to napríklad Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Lotyšsko, Litva alebo Švédsko.

Jedinou európskou krajinou, ktorá sprísnila legislatívu proti konope, je Maďarsko v r. 2013. Drogová politika štátu by mala v pr­vom rade znižovať ujmu – kultúrne a spoločensky aj ekonomicky pre štát. 

Nastal čas na Slovensku upraviť misky váh nielen na stranu strašidelných scenárov užívania tejto látky, ale aj jej liečebného potenciálu, ktorý je už vo svete skúmaný a využívaný. 

Petíciu za dekriminalizáciu marihuany podpísalo u nás viac ako 20-tisíc ľudí. Podľa spoluautora petície Jána Gálika patrí kriminalizovanie užívateľov marihuany do minulosti: „Aký signál sa vysiela verejnosti, ak vrahovia majú menšie tresty ako ľudia fajčiaci trávu? Týmto súdny systém stráca vážnosť.“ Čo sa však skrýva v molekulách tejto stáročia užívanej rastliny? Skutočne jej riziká presahujú benefity, aby bola stále užívaná pod rúškom kriminálneho činu a na represiu sa míňali nemalé štátne peniaze? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite