Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je Slovensko mafiánsky štát? Už nie a ešte nie

.martin Mojžiš .témy

Je Slovensko mafiánsky štát? Ešte nedávno bolo. To tvrdé označenie naozaj vystihovalo spôsob, akým bol tento štát spravovaný. Dnes už to tak nie je. Na Matovičovu vládu môžeme mať rôzne názory, ale mafiánskou sa nazývať nedá. A ako to bude? Ťažko povedať.

Je Slovensko mafiánsky štát? Už nie a ešte nie JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 9. marec 2018 Bratislava, Námestie SNP: Ľudia sa po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej okamžite zmobilizovali a vyšli do ulíc žiadať spravodlivosť. Boli to najväčšie protesty od novembra ’89.

po oslobodení Mariana Kočnera, obžalovaného z objednávky vraždy Jána Kuciaka, sa v nemeckom denníku Die Welt objavili takéto vety: „Šok je veľký, poznanie jednoznačné: Aj Slovensko je mafiánsky štát. Vitajte v klube.” (To „vitajte v klube” sa týkalo porovnania s Maltou, ktorú označil za mafiánsky štát po vražde novinárky Daphne Galizie jej syn.)

Tie vety nereprezentujú postoj Nemecka k Slovenskej republike. Boli to posledné vety krátkeho článku (rozsah menší ako polovica článku, ktorý práve čítate) mladého redaktora Tima Röhna, publikovaného v jednom denníku v rubrike Názor. Vzhľadom na váhu, akú má takýto článok, vyvolal u nás neprimerane silné emócie.

Téma .týždňa: Ešte nie je koniec

 Otázka, či je Slovensko mafiánsky štát, je však zaujímavá a dôležitá ani nie tak z emocionálneho, ako skôr z celkom pragmatického hľadiska. Takže, ako to bolo, je a bude s našou krajinou a s jej mafiou?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite