Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča
L

Snažíme sa veriť

.michal Oláh .témy

Počas desiatok súdnych pojednávaní nezbadali na obžalovaných z objednávky vraždy žiadny náznak ľútosti. Posudzovanie dôkazov o vine podozrivých je podľa nich len technické, bez rešpektovania ducha zákona. Otec a brat Jána Kuciaka, Jozef Kuciak starší a mladší, v rozhovore pre .týždeň.

v súvislosti s vynesením rozsudku nad Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou začali niektoré média špekulovať o zaujatosti niektorých sudcov. Dokonca Denník N zverejnil informácie o údajnom hlasovaní jednotlivých sudcov v tejto kauze, čo predseda senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ako aj predsedajúca sudkyňa vyvrátili. Ako ste vnímali tieto informácie? 

Jozef Kuciak ml.:To, kto ako hlasoval, sa nemalo zverejniť, lebo tak vzniká tlak na sudcov, čo sa môže vypomstiť v odvolacom konaní. Keď to vráti najvyšší súd, sudcovia budú ešte pod väčším tlakom. My sme o tom, kto ako hlasoval, nič vopred nevedeli. 

Jozef Kuciak st.:Všimol som si, že keď sa čítal Kočnerov rozsudok za nedovolené ozbrojovanie v súvislosti s tými nábojmi, čítala to sudkyňa zo svojich papierov a tie druhé papiere držal v rukách sudca Stieranka. Z toho mi vyplynulo, že asi to bude aj on čítať a odôvodňovať. A keď prišli šumy, že dvaja boli proti a sú medzi nimi konflikty, pospájali sme si to. Ale keď to teraz vyvrátili, neviem, čo si o tom myslieť.

3. september 2020 Pezinok: Rodina Kuciaková odchádza zo Špecializovaného trestného súdu po vynesení oslobodzujúceho rozsudku pre Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, obžalovaných z objednania vraždy Jána Kuciaka.MARKO ERD/PETIT PRESS/PROFIMEDIA3. september 2020 Pezinok: Rodina Kuciaková odchádza zo Špecializovaného trestného súdu po vynesení oslobodzujúceho rozsudku pre Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, obžalovaných z objednania vraždy Jána Kuciaka.

boli sudcovia podľa vášho názoru akokoľvek zaujatí?

Jozef Kuciak ml.: Dúfam, že rozhodovali podľa vlastného presvedčenia a nič iné tam nebolo.

Jozef Kuciak st.:Sudcov nepoznáme, nevidíme im do hlavy, tak ostáva len veriť, že rozhodovali podľa vlastného presvedčenia, a nie pod iným tlakom..vedeli ste vopred o oslobodzujúcom rozsudku od vášho právneho zástupcu alebo z iného zdroja? 

Jozef Kuciak st.:Nie, nevedeli sme to. Ale náš právny zástupca Daniel Lipšic nás už v predvečer rozsudku pripravoval aj na túto možnosť.

rozumiete dôvodom rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu v Pezinku? Pripúšťate, že mohol mať dobré právne dôvody pre oslobodzujúci rozsudok? 

Jozef Kuciak ml.:Mohli mať dobré právne dôvody, ja sa v práve nevyznám. Väčšina dôkazov však bola úplne jasná v neprospech Mariana Kočnera. Pozerajú sa na to len mechanicky právne, sudcom chýba ľudský pohľad a nadhľad. 

Jozef Kuciak st.:Ja to vnímam rovnako. Rozprával som sa s jedným právnikom, ktorý mi hovoril, že sa robil jeden celoeurópsky výskum, kde sa posudzovala implementácia práva v dvadsiatich piatich štátoch EÚ. Slovensko v ňom dopadlo najhoršie. Tam bolo vysvetlené, že u nás sa právo berie striktne len podľa znenia litery zákona a neberú sa do úvahy žiadne iné okolnosti. Je to taký harabinovský prístup k právu, ktorý potvrdí, že vždy má pravdu. Tie nepriame dôkazy do seba zapadajú, ale nie je tam ani jedným slovom presne napísané, že sa bavia o vražde. Je však jasné, že si o vražde nebudú písať doslovne. To ma na tom vyrušuje.

súd postavil svoje zdôvodnenie oslobodzujúceho rozsudku na nedostatočných dôkazoch. Ktoré dôkazy považujete za priamo usvedčujúce Mariana Kočnera z objednávky

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite