Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český kňaz Satoria: Odluka od štátu nezodpovedá učeniu cirkvi, teda božej lásky k tomuto svetu

.šimon Jeseňák .témy

Zástancovia odluky cirkví od štátu argumentujú tým, že odluka v susednej Českej republike prebehla spoločne s cirkevnými reštitúciami. O tom, či bola odluka dobrým krokom, hovorí kňaz Karel Satoria.

Český kňaz Satoria: Odluka od štátu nezodpovedá učeniu cirkvi, teda božej lásky k tomuto svetu MICHAL ŠULA/MAFRA/PROFIMEDIA Karel Satoria

v rozhovore sa dočítate:

  • v čom by sa mali cirkvi usilovať o väčšiu samostatnosť,
  • prečo úroveň kňazov klesá,
  • či by mala slovenská cirkev zachovať status quo.

na Slovensku opäť rezonuje téma odluky cirkví od štátu, aký je váš pohľad na túto tému?

Nemám rád termín odluky cirkví od štátu. Je pre mňa nesympatický. Tak ako tento termín zaznieva, je opakom toho, čo je v línii s kresťanstvom, ktoré má byť soľou zeme a svetlom sveta. Nemáme sa od tohto sveta odlučovať. Pápež František hovorí, že sa nesmieme báť ušpiniť týmto svetom. Od čoho sa vlastne chceme odlúčiť? Prečo by sme sa mali odlúčiť od sveta, lebo je nepriateľský? Niečo také je proti evanjeliu. Evanjelium nám hovorí, že máme svet milovať a ak v ňom vidíme problém, tak ho máme milovať ešte viac. Len pozitivitou dokážeme svet premeniť k lepšiemu. 

Téma .týždňa: Šanca dospieť

odluka cirkvi od štátu nemá byť o odstrihnutí sa cirkví od sveta, ale o nezávislosti od svetskej moci. Cieľom je, aby boli cirkvi slobodnejšie a nezávislejšie.

Je to iluzórne a nie je to pravda a nesmie to byť pravda. Štát je zákonodarná a výkonná inštitúcia. Ako sa dá od štátu odlúčiť? Myslím, že termín odluky cirkvi od štátu je veľmi zavádzajúci. Je potrebné povedať, v čom by sme sa mali usilovať o väčšiu samostatnosť. Na Slovensku máte skvelý príklad toho, že biskupa Bezáka sa zastala svetská moc, napríklad prezident Kiska, ale nezastal sa ho žiaden slovenský biskup. Kresťania sú súčasťou štátu a mali byť tým najkrajším spôsobom štátotvorní. Odluka cirkvi od štátu nezodpovedá učeniu cirkvi, teda božej lásky k tomuto svetu. Je potrebné povedať, že v Českej republike prebehli reštitúcie. Ak by sa biskupi nebáli, tak by povedali, že pred reštitúciami žila cirkev zlaté časy. Od revolúcie bola situácia skvelá, mali sme dostatok prostriedkov na pastoračných asistentov či katechétov. Teraz sa cirkev chopila aj riadenia financií a nastali veľké škrty. 

nie je to skôr problém zlého manažovania financií a reštituovaného majetku? 

Samozrejme, že je. Myslíte si, že by to bolo na Slovensku manažované lepšie? 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite