Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český príbeh o súžití cirkví a štátu. Idyla? Práveže nie

.tomáš Němeček .témy

Kto by hľadal „success story“ českých cirkevných reštitúcií, môže zájsť do benediktínskeho kláštora v pražskej štvrti Břevnov. Je to najstaršia dodnes fungujúca ekonomická jednotka na českom území, založená v roku 993 svätým Vojtechom, staršia ako sám štát.

Český príbeh o súžití cirkví a štátu. Idyla? Práveže nie AKG IMAGES/PROFIMEDIA Kristus pred Herodesom, farebná litografia, Francúzsko (okolo roku 1900).

kláštor dnes viditeľne prekvitá a uživí sa: v areáli je ekologický hotel Adalbert (dôkladne recykluje a šetrí vodou) a obnovený pivovar s tradíciou z 10. storočia, ktorý používa suroviny z benediktínskych chmeľníc pri Žatci.Alebo sa dá pozrieť na Broumovsko, výbežok na severovýchode Čiech pri hraniciach s Poľskom. Rehoľný rád tu prevádzkuje vlastnú tlačiareň ako sociálny podnik, ktorý vracia zisk späť do regiónu. 

Téma .týždňa: Šanca dospieť

 Broumovský kláštor je obľúbený medzi firmami, ktoré hľadajú dostatočne „cool“ miesto pre svoj víkendový teambuilding. Vláda už v roku 2006 ticho priznala, že benediktíni majú vyššiu ekonomickú gramotnosť ako štát: bezplatne im previedla aj ich neďaleký bývalý kláštor v Polici nad Metují, aby ušetrila na jeho údržbe.

Takže idyla? Práveže nie. Hoci príbeh českej postupnej odluky cirkví od štátu je zatiaľ prevažne úspešný, sprevádza ho vytrvalá nechuť sekulárnej spoločnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite