Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štát hlási pripravenosť na rozmach pandémie. Odborníci však dvíhajú varovný prst

.tomáš Zemko .témy .spoločnosť

Ak by ste položili slovenským úradom otázku, ako sme pripravení na druhú vlnu nákazy COVID-19, dostali by ste upokojujúcu odpoveď. Niekoľko mesiacov sme vraj využili na prípravy a panika z nezvládnutia situácie nie je namieste. Realita je však oveľa komplikovanejšia.

Štát hlási pripravenosť na rozmach pandémie. Odborníci však dvíhajú varovný prst ZUBADA/PROFIMEDIA

odpovedať na otázku, či sme sa od prvej vlny pandémie poučili a pripravili na ňu, je ťažké. Nie preto, že by ako otázka bola sama osebe komplikovaná. Ale preto, že z dostupných informácií a komunikácie verejných činiteľov sa to jednoducho nedá určiť. 

 Je to niečo podobné ako pýtať sa, či je 123 odhalených infikovaných prípadov za jeden deň veľa. Jednoducho nevieme, pretože nevieme, koľko infikovaných, ale neidentifikovaných prípadov behá po vonku. Je dvetisíc alebo tritisíc testov denne veľa, alebo málo? Ťažko povedať, pretože iba úrady verejného zdravotníctva vedia, či dostatočne trasujú a „odchytávajú“ všetky kontakty. Ťažko tiež povedať, koľko trvá, kým všetky kontakty s nakazeným identifikujú a ako rýchlo prebieha testovanie a následné vyhodnocovanie informácií. Ako teda posúdiť stav pripravenosti, keď sa nedá dopátrať k základným faktom o situácii? 

pandemický plán 

Ale aby sme to predsa len nevzdávali, do istej miery pripravenosť porovnať vieme. Keď sa v marci ujímala moci vláda Igora Matoviča, nastupujúci minister zdravotníctva Marek Krajčí vyhlásil, že našiel v skladoch iba tritisíc testov. Odvtedy situácia zdatne pokročila, súkromná biomedicínska firma MultiplexDx Pavla Čekana dodala štátu zadarmo stotisíc testov a v súčasnosti sme už schopní si ich sami vyrobiť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite