Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chandler, Shakespeare a Kafka o slovenských miliardách

.martin Mojžiš .témy

Slovensko dostane od EÚ počas troch rokov sedem a pol miliardy eur. Do polovice októbra sa musí rozhodnúť, na čo ich použije. Očakávali by ste horúčkovitú činnosť odborníkov a verejné debaty o rôznych možných prístupoch a prioritách? Cha-cha-cha.

Chandler, Shakespeare a Kafka o slovenských miliardách TOM CHANCE/WESTEND61/PROFIMEDIA

keď sa Štefan Hríb v relácii .pod lampou od vedcov dozvedel, že na druhú vlnu koronakrízy nie sme poriadne pripravení, dosť ho to zobralo. Predpokladal totiž, že čas získaný dobrým zvládnutím prvej vlny využijeme na okamžité posilnenie dôležitých frontov boja proti pandémii. 

Téma .týždňa: Kto pripravuje reformy?

Jedným z týchto frontov mala byť veda a výskum. Virológ, epidemiologička, biochemik a matematik mu však povedali, že nijakú mimoriadnu podporu necítia. V nejakom zmysle je to prekvapujúce. Najmä, ak máme od Európskej únie prisľúbený obrovský balík peňazí, z ktorého značnú časť môžeme použiť na reformu školstva a vedy, ktoré reformu celkom určite potrebujú. 

Ale ak budeme vedieť v priebehu troch rokov naliať do školstva a vedy nezanedbateľnú časť zo sedem a pol miliardy eur, prečo tam nedáme niečo už teraz? Veď tie peniaze sú určené najmä na boj s koronakrízou a jej dôsledkami. Na redakčnej porade sme sa dohodli, že z toho bude téma čísla a že hlavný text napíšem ja. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite