Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od Trnku po Čižnára. Sedem generálnych

.martin Mojžiš .témy

Generálny prokurátor je cár prokuratúry sovietskeho typu. Je to človek s obrovskou mocou, ktorá nie je v podstate nikým účinne kontrolovaná. V demokratickom štáte by nemala takáto funkcia vôbec existovať, a keď už existuje, mal by ju zastávať úplne bezúhonný a dôveryhodný človek.

Od Trnku po Čižnára. Sedem generálnych TOMÁŠ BENEDIKOVIČ/PETIT PRESS/PROFIMEDIA V kancelárii bývalého generálneho prokurátora Dobroslova Trnku bol častým hosťom aj Marian Kočner, ktorý v jeho kancelárii nainštaloval skrytú kameru. Trnka teda Kočnerovi asistoval pri zbieraní kompromitujúcich materiálov.

 o akej miery napĺňalo požiadavku bezúhonnosti a dôveryhodnosti sedem ponovembrových generálnych prokurátorov SR, z ktorých jeden generálnym prokurátorom v skutočnosti nebol? Nuž, nebola to veľká sláva. Ale v podstate splnili očakávania. 

Téma .týždňa: Nerozpútané peklo

Čo bolo rozumné očakávať od slovenských generálnych prokurátorov? Niečo sa o tom dá usúdiť z pohľadu na dvoch iných prokurátorov, ktorí časovo rámcujú obdobie siedmich generálnych prokurátorov SR. Prvým z nich je Ivan Gašparovič, generálny prokurátor ČSFR (júl 1990 – marec 1992), odvolaný prezidentom Václavom Havlom pre nečinnosť pri vyšetrovaniach. Druhým je Dušan Kováčik, špeciálny prokurátor SR (september 2009 - doteraz) prezývaný 61:0, pretože za prvých desať rokov v úrade nepodal v 61 dozorovaných prípadoch ani jedno obvinenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite