Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kde jeden človek vládne všetkým. Zbúrajme sovietsku pyramídu

.šimon Jeseňák .marína Gálisová .témy

Slovenská diskusia o prokuratúre je paradox: čím búrlivejšia, tým viac obchádza podstatu. Tematizuje totiž najmä osobu generálneho prokurátora. Málo počuť o zmene systému prokuratúry, zdedenom od Sovietov. Pritom tá by bola pravou investíciou do budúcnosti.

Kde jeden človek vládne všetkým. Zbúrajme sovietsku pyramídu JOZEF JAKUBČO/SITA Robert Fico chcel byť v minulosti generálnym prokurátorom, no ašpirácia vtedajšieho mladého a nádejného politika Strany demokratickej ľavice ostala nenaplnená.

tri desaťročia od pádu komunizmu tu totiž stále máme inštitúciu šitú na mieru potrebám diktatúry. Vyšinského model len s miernymi kozmetickými zmenami. A kadekoho u nás netrápi toto dedičstvo diktátorov, slúžiace hocikomu, kto si na jeho vrchol dosadí „svojho človeka“. Najviac ich trápi, kto tým „naším človekom“ bude.

Téma .týždňa: Nerozpúrané peklo

štvrtá moc tu nemá miesto

K dôvodom patrí aj mentálne nastavenie. Prokurátori majú tendenciu citlivo vnímať vlastnú dôležitosť a je medzi nimi málo jednotlivcov, ktorí by o potrebe premeniť systém prokuratúry hovorili. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite