Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Život a dielo Mariana K.

.eugen Korda .témy

Kto to bol, kto je a aký bude budúci život muža nižšieho vzrastu, možno ešte stále majiteľa celkom peknej jachty, ktorá netrpezlivo čaká v niektorom prístave Jadranského mora na jeho príchod?

Život a dielo Mariana K. JOZEF JAKUBČO/SME/PROFIMEDIA 27. február 2020 Pezinok: Marian Kočner počas rozsudku v kauze falšovania zmeniek na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, ktorý ho odsúdil na 19-ročný trest a peňažnú pokutu 10-tisíc eur.

podľa Wikipédie by odpoveď mohla byť celkom jednoduchá. Je to slovenský občan a „podnikateľ“ pôsobiaci prevažne v oblasti rizikových investícií, finančného rozvoja a nehnuteľností. To všetko je pravda s dodatkom, že väčšina z týchto činností je spojená s nejakým druhom nezákonnej činnosti. 

Prvýkrát som sa s ním osobne stretol ešte v čase, keď jeho meno verejnosti nič nehovorilo. Býval v obci neďaleko od Bratislavy a niekto mu zapálil auto. Stalo sa to v čase silnejúcej mafie a on na otázku, kto a prečo mu to urobil, odpovedal, že si ani nevie predstaviť, kvôli čomu sa to stalo. 

Téma .týždňa: Hlavný podozrivý

To som ani netušil, že aj on je súčasťou tohto podsvetia. Jeho „hviezda“ začala pomaly a nezadržateľne stúpať a verejnosť ho zrazu spoznala ako muža zapleteného v podvode. Zatiahol do neho dokonca aj syna slovenského prezidenta Michala Kováča, na ktorého nemecké orgány vydali v súvislosti s týmto podvodom medzinárodný zatykač. Využila to Mečiarova tajná služba SIS a dala ho uniesť do Rakúska, kde ho na základe zatykača posadili do väzenia. To všetko len preto, aby vtedajšia vláda donútila vtedajšieho prezidenta abdikovať. Nepodarilo sa to. Kováč, síce s plačlivými rečami, ale predsa len odolal pokušeniu podvoliť sa svojmu mučiteľovi Mečiarovi. 

kočner a Markíza

Neskôr sa jeho meno a sebavedomá tvár objavili krátko pred parlamentnými voľbami v roku 1998. Kde? Paradoxne, v televízii Markíza. Na základe pohľadávky, ktorú odkúpili spolu so Štefanom Ághom od podnikateľa Siloša Pohanku, údajne za jednu korunu, sa pokúsil ovládnuť televíziu Markíza. Nakoniec sa dohodol s jej majiteľmi a svojich nárokov na televíziu sa vzdal. Pravda, nebolo to zadarmo. Zinkasoval za to desiatky miliónov korún. Bol to jeden z jeho úspešných obchodov, ktorý sa ešte pohyboval na hranici zákonnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite