Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najskôr šetriť, potom míňať. Kde by si matovičovci mohli utiahnuť opasok

.filip Vačko .témy

Výdavky štátu dlhodobo a neustále rastú. Politici z času na čas spomínajú, že chcú šetriť. Ich zámery sú spravidla nekonkrétne a ich snahy o úspory sa niekedy končia ešte vyššími výdavkami. Priestoru na šetrenie je pritom viac než dosť. Kde by si štát mohol predpísať najefektívnejšiu výdavkovú diétu?

Najskôr šetriť, potom míňať. Kde by si matovičovci mohli utiahnuť opasok JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 11. máj 2020 Bratislava: Predseda vlády Igor Matovič prichádza na rokovanie Ústredného krízového štábu. Premiér „priniesol“ z Bruselu veľké miliardy na obnovu Slovenska. Teraz je na vláde, ako ich investuje.

smer počas celého vládnutia rozdával peniaze daňovníkov na všetky strany. Vrchol dosiahol v podobe tzv. sociálnych balíčkov. Smer ľuďom „daroval“, pochopiteľne, za ich vlastné peniaze, napríklad bezplatné obedy, vlaky zadarmo alebo nedávno aj 13. dôchodky. 

Téma .týždňa: Roh hojnosti

Počas krízy v roku 2009 zase Smer rozdával s cieľom stimulácie ekonomiky. Zrejme najznámejším opatrením bolo tzv. „šrotovné“, prostredníctvom ktorého štát dotoval ničenie starých automobilov a kupovanie nových. Matovič v tomto prístupe pokračuje.

So sociálnym balíčkom Ficovho typu prišiel v časoch, keď  bude  štátny rozpočet čeliť najväčšiemu výpadku príjmov v modernej histórii Slovenska. Inštitút INESS každoročne vyčísľuje, koľko presne štát míňa a túto sumu prepočítava na jedného pracujúceho občana. 

„Množstvo z týchto podnikov je dlhodobo v strate. No aj z tých, ktoré sú v zisku, máloktoré dosahujú vôbec návratnosť kapitálu.“

Napríklad v roku 2010 v priemere pracujúci na štát platil 11 361 eur. Minulý rok to bolo už 14 373 eur, ergo o 27 percent viac. Zdá sa vám, že sa fungovanie štátu za posledných deväť rokov zlepšilo o 27 percent? Sotva. Pre úplnosť je dobré spomenúť, že sociálny balíček chce financovať z úspor vo výške 10 percent na všetkých ministerstvách a úradoch. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite