Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vieme, čo máme urobiť? Vieme. Urobíme to? Nevieme

.tomáš Zemko .témy

Čas beží. Slovensko má zhruba dva a pol mesiaca na to, aby mobilizovalo intelektuálny potenciál krajiny a poslalo do Bruselu plán reforiem, za ktorý dostane sedem a pol miliardy eur.

Vieme, čo máme urobiť? Vieme. Urobíme to? Nevieme JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 26. jún 2020 Bratislava: Predseda vlády Igor Matovič v debate s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom. Reforma školstva bude absolútne kľúčová pre to, aby Slovensko prestalo byť iba montážnou halou.

pravdupovediac, o reformách sa na Slovensku hovorí už dlho. Sú potrebné a bez nich sa dopredu jednoducho nepohneme. Roky básnime o tom, že sa bez nich nikdy nezmeníme z montážnej dielne na vzdelanú a úspešnú krajinu. Problémom však je, že reformy na Slovensku sú niečo ako žena detektíva Columba. 

Téma .týždňa: Roh hojnosti

Často sa o nej hovorí, ale nikto ju nikdy nevidel. Zásadné a štrukturálne reformy, aspoň od čias druhej Dzurindovej vlády, u nás absentujú už poriadne dlho. Časy, keď bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac napochodoval na ministerstvo s ucelenou víziou, sú už len nostalgickou spomienkou. Ďalšou pravdou je aj to, že naše problémy sú známe a riešenia relatívne dobre poznáme.

koľko vlastne dostaneme

Najprv sa pozrime, koľko vlastne z Bruselu dostaneme peňazí. Celý Plán obnovy s názvom Next Generation EÚ má objem 750 miliárd eur. Granty tvoria 390 miliárd a pôžičky 360 miliárd. Slovensko má dostať v priebehu nasledujúcich rokov sedem a pol miliardy. 

Ide o sumu, ktorá je podmienená iba reformným plánom odovzdaným do 15. októbra.Dokopy s ďalšími peniazmi z eurofondov (nový rozpočet, nevyčerpané staré fondy, nové pôžičky) môže mať Slovensko podľa premiéra Igora Matoviča v najbližších siedmich rokoch k dispozícii až vyše 40 miliárd eur. Táto závratná suma predstavuje približne 40 percent ročného výkonu slovenskej ekonomiky. Prečo ide o závratnú sumu? 

„Z priemernej mzdy tak na daniach a odvodoch zaplatí priemerný zamestnanec bez detí oproti iným štátom relatívne vysokú sumu. Naproti tomu oveľa menej sú zaťažení podnikatelia či živnostníci.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite