Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Máme na viac?

.týždeň .témy .téma

Chýbajúca morálka bola u bývalého premiéra Roberta Fica dlhodobo známa. Reťaz jeho vlád ukončil až Igor Matovič, ktorý chcel do riadenia štátu priniesť novú kultúru. Pri prvej príležitosti však morálnu čistotu odhodil. Prečo elity dlhodobo zlyhávajú?

Téma .týždňa: Máme na viac?
27. máj 2009 Bratislava: Predseda strany Smer Robert Fico počas Euromajálesu pri príležitosti volieb do Európskeho parlamentu. Kedysi nádej novej ľavice, veľmi skoro však mimoriadne nemorálna tvár korupčnej éry Slovenska. Foto: TOMÁŠ BENEDIKOVIČ/SITA

OBSAH

Kde sú lídri a hodnoty? .šimon Jeseňák
Problém je dôvera k elitám .filip Vačko
Bieda a trochu lesku .martin Mojžiš
L

Kde sú lídri a hodnoty?

.šimon Jeseňák .spoločnosť

Ak sa pozrieme na ponovembrovú históriu, pozorujeme, že sa nám nedarí nájsť elity, ktoré by boli nasledovaniahodné. Nie také, ktoré treba slepo a stádovito uctievať, ale také, ktoré možno kriticky a učenlivo skúmať.

kde a kto sú však naše elity? Zlyhali, vytratili sa alebo ich ostentatívne ignorujeme? Odpoveď je kombináciou týchto bodov. Časť ľudí Novembra 89, ako je Fedor Gál, Peter Zajac, František Mikloško, Martin Bútora, Zora Bútorová a ďalší sú kritickým intelektuálnym hlasom, ktorý dosiahol mnohé úspechy. 

Kto ich však nahradil, či skôr nenahradil, je diametrálne odlišná otázka. Klišé znie, že niektorí ľudia sú nenahraditeľní. Nemusí to tak byť, no za tridsať rokov od revolúcie sa nenašiel ani jeden politik, ktorý by sa im dokázal aspoň z diaľky rovnať. Iste, ani doba spred tridsiatich rokov sa nedá porovnávať s tou dnešnou. Udalosti v rokoch 1989-90 predstavovali, ako sa volá i kniha rozhovorov medzi Karolom Sudorom a Fedorom Gálom, veľký tresk. Ten sa už neopakoval..Na Slovensku absentuje generácia politikov, ktorí by dokázali po sebe zanechať výraznú pozitívnu stopu. 

Áno, vlády Mikuláša Dzurindu, boli najlepšie, aké sme mali. Našli odvahu pre reformy, ktoré Slovensko naštartovali na ceste za ekonomickým progresom, z čoho dodnes ťažíme. Vlády v rokoch 1998-2006 však zlyhávali v úlohe byť morálnou autoritou. 

Ani v týchto garnitúrach sa veľmi nenosilo odstúpiť po korupčných aférach či podozreniach z nekalej činnosti. Politici sa tu tridsať rokov držia stoličiek i za cenu degradácie hodnôt, ktoré by mali reprezentovať.Politické elity sú však len obrazom toho, akých ľudí volíme. Voľby na Slovensku vyhrali s výnimkou VPN len strany HZDS, SMER-SD a OĽaNO. Ich lídrami boli Vladimír Mečiar, Robert Fico, Igor Matovič. 

Posledný menovaný aspoň zatiaľ nepredstavoval to najhoršie, čo slovenská politická elita vygenerovala, no po minulom týždni to už nie je isté. Elity častokrát zohrajú kľúčovú úlohu v zlomových bodov, keď si ľudia uvedomujú, že spoločnosť je v hlbokej

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite