Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na človeku absolútne nezáležalo. Komunistické okovy súdnictva nás ťažia dodnes

.filip Vačko .témy

Reforma navrhovaná ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou je pozitívna aj tým, že môže prispieť k odstráneniu postkomunistického dedičstva, čo ťaží náš právny systém. Slovensko však nie je jedinou krajinou, ktorá sa vyrovnáva s postkomunistickým balvanom v justícii. Ako to zvládajú inde?

Na človeku absolútne nezáležalo. Komunistické okovy súdnictva nás ťažia dodnes SITA/Branislav Bibel Kandidát na sudcu Ústavného súdu SR Robert Fico počas vypočutia kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR na zasadnutí Ústavnoprávneho výboru NR SR

pod východným blokom rozumieme Sovietsky zväz a krajiny, ktoré boli jeho priamymi spojencami. Socialistické zákony v týchto krajinách sa od iných právnych systémov líšili veľmi jasnými črtami. 

Téma .týždňa: ...a spravodlivosť pre všetkých

Rozmanitosť politických názorov v justícii tu prakticky neexistovala a hierarchia bola prísne centralizovaná. Socialistické právo bolo tiež stavané na likvidáciu politických či iných názorových oponentov. Samozrejme, súkromné vlastníctvo malo len zanedbateľnú prioritu a jeho ochrana do veľkej miery neexistovala. Filozofiou vtedajšieho právneho systému fakticky bolo, že občan existuje pre štát, a nie naopak. Na človeku absolútne nezáležalo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite