Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na človeku absolútne nezáležalo. Komunistické okovy súdnictva nás ťažia dodnes

.filip Vačko .témy

Reforma navrhovaná ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou je pozitívna aj tým, že môže prispieť k odstráneniu postkomunistického dedičstva, čo ťaží náš právny systém. Slovensko však nie je jedinou krajinou, ktorá sa vyrovnáva s postkomunistickým balvanom v justícii. Ako to zvládajú inde?

Na človeku absolútne nezáležalo. Komunistické okovy súdnictva nás ťažia dodnes SITA/Branislav Bibel Kandidát na sudcu Ústavného súdu SR Robert Fico počas vypočutia kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR na zasadnutí Ústavnoprávneho výboru NR SR

pod východným blokom rozumieme Sovietsky zväz a krajiny, ktoré boli jeho priamymi spojencami. Socialistické zákony v týchto krajinách sa od iných právnych systémov líšili veľmi jasnými črtami. 

Téma .týždňa: ...a spravodlivosť pre všetkých

Rozmanitosť politických názorov v justícii tu prakticky neexistovala a hierarchia bola prísne centralizovaná. Socialistické právo bolo tiež stavané na likvidáciu politických či iných názorových oponentov. Samozrejme, súkromné vlastníctvo malo len zanedbateľnú prioritu a jeho ochrana do veľkej miery neexistovala. Filozofiou vtedajšieho právneho systému fakticky bolo, že občan existuje pre štát, a nie naopak. Na človeku absolútne nezáležalo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite