Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

L

Ako sa zmenilo Slovensko?

.štefan Hríb .slovensko

Je to presne rok, čo Slovensko dostalo po Andrejovi Kiskovi novú hlavu štátu Zuzanu Čaputovú. Po Márii Terézii je to v strednej Európe prvá žena na čele krajiny.

budem sa pýtať na prvý rok vo funkcii, no najprv sa spýtam na tragédiu vo Vrútkach. Krátka reakcia? 

Je mi to nesmierne ľúto a vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine zástupcu riaditeľky školy, ktorý zahynul pri útoku, a prajem skoré uzdravenie aj všetkým zraneným. Je to o to bolestivejšie, že medzi zranenými a svedkami udalosti boli deti. Maličké deti, ktoré sa po niekoľkých mesiacoch vrátili do školy plné očakávaní a radosti. Toto musí byť vážny zásah do ich psychiky. Všetkým želám jednak aby sa tí, čo boli zranení, fyzicky zotavili, a ostatní aby zvládli túto tragédiu čo najlepším možným spôsobom. 

toto je jedna z nevďačných rolí vysokopostavených politikov pri nešťastiach, keď sa očakáva, že poviete niečo citlivé, čo zmierni bolesť. Dá sa zvyknúť na túto rolu?

Je to tak, že súčasťou profesie je aj vyjadrenie účasti, keď sa stane niečo tragické. Na jeseň minulého roka to bola napríklad tragická autobusová nehoda pri Nitre alebo výbuch paneláka v Prešove s množstvom obetí. Je to tá ľudská časť mandátu, keď sa vyžaduje aj vyjadrenie účasti. Tú ľudskosť a empatiu, ktorú teraz vyjadrujem verejne prostredníctvom médií, by som však pociťovala rovnako, aj keby som vykonávala inú profesiu. 

teraz k prvému roku vo funkcii. Bol to vnútorne ťažký rok?

Bol to výnimočný rok a ťažký v mnohých situáciách, nových výzvach, ktorým som čelila a mnohých úlohách, ktoré som musela zvládnuť. Veľmi veľa vecí sa mi zmenilo v súkromnej aj pracovnej oblasti a z tohto pohľadu to bol určite náročný rok. Znamienko, ktoré sa mi s ním spája, však nie je negatívne.

za posledný rok sme zažili parlamentné voľ by, ktoré rozhodli o veľkej zmene, a krízu, aká tu ešte nebola. Okrem toho ste museli zvládať svoju funkciu, komunikáciu so zahraničnými hlavami štátov, vnútornú komunikáciu s politikmi. Navonok sa zdá, že to muselo byť ťažké.

Nechcem to zľahčovať, boli to hodiny úvah, ktoré ma postavili pred nové otázky. Na pozadí tragických udalostí sa už začali diať pozitívne zmeny v oblasti justície, vyšetrovania trestných činov mocných ľudí, čo bolo predtým dlhé roky nepredstaviteľné. Začali sa posúvať veci a vo výsledku dúfam, že tým najlepším smerom. Boli to veľké výzvy. Moja skúsenosť je taká, že zložitosť problému má tendenciu rozložiť sa v čase. Na to sa spolieham, trochu počkať, zorientovať sa a vzápätí sa ten zložitý uzol sprehľadní na jednotlivé nite, cez ktoré už môžem vidieť cestu. 

za posledné roky, od pezinskej skládky až po VIA IURIS, keď sme sa stretli, rozprávali sme sa o problematike právneho štátu. Bavili sme sa ako ľudia zvonka. Stať sa potom hlavou štátu a vidieť ten istý problém, v čom je to iná poloha?

Rozdiel je v tom, že disponujem inými právomocami, než aké som mala ako pozorovateľ a analytik justičného systému. Ovplyvňujem personálne obsadenie justičných orgánov a inštitúcií. Hneď prvá príležitosť bola, keď som doplnila niekoľko nových sudcov Ústavného súdu a robila výber z dvojnásobného množstva kandidátov, ktoré mi navolila Národná rada. Na dlhé obdobie som tým ovplyvnila prostredie justície. Pred pár dňami, v stredu, som zase menovala 19 nových sudcov všeobecných súdov. Čaká nás voľba a menovanie generálneho prokurátora, mám zástupcov v súdnej rade. Podieľam sa na legislatíve a snažím sa o legislatíve hovoriť s kompetentnými ľuďmi ešte pred tým, ako mi príde zákon na podpis, aby sme si vysvetlili, ako veci vnímame. Vo výsledku ešte môžem daný zákon vetovať, prípadne ho napadnúť na Ústavnom súde. 

po veciach z Threemy zaznamenávam pohyb k lepšiemu. Vidí ho aj hlava štátu? 

Deje sa očistný proces. V správe o stave republiky som zmienila, ako je možné, že museli dvaja mladí ľudia zomrieť, aby v súvislostiach vyšetrovania bola odhalená komunikácia, ktorá nakoniec viedla k tomu, že predtým len tušené veci ohľadom korupcie v súdnictve je už možné preukázať. V istom zmysle náhodou, ako vedľajší produkt vyšetrovania inej trestnej činnosti, sa priniesli dôkazy, ktoré môžu byť nápomocné na očistenie justície. To sa mi však zdá nedostatočné. V dobre fungujúcej demokracii, ktorej sa stále učíme, by mali fungovať vnútorné očistné mechanizmy v rámci justičných orgánov, ktoré samy poukážu na trestnú zodpovednosť sudcov alebo prokurátorov. Toto sa nestalo a len zhodou okolností sa objavili veci, ktoré boli dávno tušené alebo sa o nich šepkalo.

Boris Németh

z toho, čo sa deje posledné mesiace v justícii, možno už mať nádej, že sa zmena v justícii podarí? 

Ešte by som počkala s predčasnými optimistickými závermi, hoci som životný optimista. Vnímam nejaké dianie v súdnej rade aj na prokuratúre. V čase, keď bola medializovaná nahrávka s Dobroslavom Trnkom, vydala rada prokurátorov aj etická komisia prokurátorov zaujímavé stanoviská, ktoré obsahovali aj sebareflexiu stavu. To sú dobré znaky. Bolo by však unáhlené hovoriť, že celý stav je tým vyliečený. Vždy pri takejto príležitosti však pripomínam, že aj na prokuratúre je množstvo dobrých a hodnotovo cenných ľudí, ale stav ako taký má ešte stále problém vyrovnať sa s tými, čo zlyhali. 

Vyšetrovanie Kočnerových kontaktov ukázalo, že roky tu bolo umožnené, aby niečia neformálna moc rástla a systém na to nebol schopný alebo ochotný reagovať.

dá sa povedať, kto to

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite