Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Program

.michal Magušin .štefan Hríb .šimon Jeseňák .martin Mojžiš .témy

Viac ako mesiac po voľbách sme stále zahltení bojom s pandémiou, pričom sa dostáva do úzadia zostavovanie vlády s jeho programovým vyhlásením. Ako hodnotia odborníci jeho kvalitu a vplyv koronakrízy na ekonomiku?

Téma .týždňa: Program
14. 3. 2020 Bratislava: Predstavitelia strán Sme rodina Boris Kollár, OĽaNO Igor Matovič, Za ľudí Veronika Remišová a SaS Richard Sulík po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou na tlačovej besede pred Prezidentským palácom. Foto: BRANISLAV BIBEL/SITA

OBSAH

Aká koalícia, taký program .michal Magušin
Juraj Karpiš: Viac ako vírusu sa bojím štátu .šimon Jeseňák .michal Magušin
Je to veľmi všeobecné .rudolf Zajac .vladimír Crmoman .zuzana Petková .erik Baláž
Všetko, čo je falošné, sa pominie .štefan Hríb
Program a pravda .martin Mojžiš
L

Aká koalícia, taký program

.michal Magušin .témy

Matovičova vláda predložila svoj program. Má silnejšie i slabšie miesta a kvalita jednotlivých častí je v priamej úmere ku kvalite ľudí, ktorí budú jednotlivé časti programu osobne presadzovať.

v programovom vyhlásení tretej Ficovej vlády v roku 2016 sa dalo zo sloganu „hrádza proti extrémizmu“ odčítať, že tmelom koalície Smer-SNS-Most-(Sieť) je lož a predstieranie vznešených záujmov, za ktorými sa skrýva iný zámer. To dokonale ladilo s personálnym obsadením vtedajšej vládnej garnitúry, plnej indivíduí napojených na záujmové skupiny, ktorým išlo len o seba, nie o dobro krajiny.

Ako by sa teda dal vystihnúť program vlády Igora Matoviča? 

Zrejme jeho najväčšou ambíciou je ukončiť bezbrehé kradnutie. Zaradenie kapitoly „Boj proti korupcii, aby Slovensko bola férová a transparentná krajina“ na prvé miesto 120-stranového dokumentu o tom svedčí. Táto časť pôsobí premyslene a prepracovane, nakoniec, práve o tejto téme sa v posledných rokoch najviac diskutovalo, obzvlášť po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vláda si tu stanovila aj merateľný cieľ: dosiahnuť v rebríčku vnímania korupcie Transparency International zlepšenie o 20 miest oproti aktuálnemu umiestneniu. A zvlášť časť venovaná zmenám v justícii je poznačená slušnou odbornou pripravenosťou ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Otázkou zostáva, nakoľko bude mať Kolíková politickú silu podstatu svojich plánov aj reálne presadiť. Realita už kontruje. Kollárova Sme rodina (s podporou OĽaNO a kotlebovcov) presadila do súdnej rady sudkyňu Alenu Svetlovskú napriek tomu, že podľa (v tom čase ešte v parlamente neschváleného) programového vyhlásenia vlády by sudcovia nemali byť koalíciou navrhovaní. Ministerka bola vyslovene proti voľbe Svetlovskej. A neuspela.

Otázniky pri presadzovaní protikorupčných častí vládneho programu vidno aj v rezorte vnútra, kde sa šéfkou služobného úradu stala Anna Bilecová. Jej meno je opradené podozreniami v kauze podvodov s DPH na východnom Slovensku. Do funkcie ju presadil doteraz nespochybniteľný štátny tajomník Lukáš Kyselica, no relevantné zdroje znalé situácie na východe (napríklad Pavol Milan z SaS, bývalý vyšetrovateľ) vidia v tejto nominácii obrovský problém. Bude sa dať uveriteľne bojovať proti korupcii s takýmito menami? 

5. marec 2020 Bratislava: Príchod budúceho premiéra Igora Matovica s Borisom Kollárom na rokovanie o novoznikajúcej vládnej koalícii.BRANISLAV BIBEL/SITA5. marec 2020 Bratislava: Príchod budúceho premiéra Igora Matovica s Borisom Kollárom na rokovanie o novoznikajúcej vládnej koalícii.

Táto udalosť ukazuje najväčšiu slabosť (nielen) rezortu vnútra: minister a jeho najužší tím evidentne nemajú dostatok kvalitných ľudí. A ani dostatok politickej skúsenosti. Problém protikorupčnej časti PVV teda nespočíva v nekvalite nápadov, ale v otáznikoch pri ich napĺňaní.

Medzi pozitíva PVV treba zaradiť zrušenie zákazu dvojitého občianstva, výrazná je kapitola venovaná zlepšeniu podnikateľského prostredia, kde rukopis Sulíkovej SaS a ich dlhodobo pripravovaných nápadov zreteľne cítiť. Odborné organizácie pozitívne hodnotia aj časti venované informatizácii a digitalizácii – nakoniec, vicepremiérka Veronika Remišová im dala šancu program priamo pripomienkovať, čo tieto organizácie využili. Výborná je tiež časť venovaná medzinárodným vzťahom a zahraničnej politike. Ambícia zasadiť sa o ochranu nenarodených detí „zlepšením finančnej situácie osamelých matiek a rodín“ a „ďalšími preventívnymi opatreniami“ je tiež pozitívna idea, podstatná bude jej konkretizácia. Pozitívne znie aj zaradenie podpory rodiny medzi programové priority. Mimochodom, slovo podpora a jeho variácie sa v dokumente nachádzajú 361-krát. A to do istej miery vládny program vystihuje ako sľubujúci.

Zdravotníctvo a školstvo sú dve kľúčové oblasti, ktoré v čase korony cítiť ešte

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite