Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Kaščák: Manželov z pôrodnice nevyháňame

.štefan Hríb .témy

Ako dnes fungujú nemocnice a špeciálne pôrodnice? Prečo môže byť manžel aj v týchto časoch pri pôrode? Zvládne slovenské zdravotníctvo Covid-19? Odpovedá trenčiansky lekár Peter Kaščák, primár najoceňovanejšej pôrodnice na Slovensku.

Peter Kaščák: Manželov z pôrodnice nevyháňame

cítiš sa ako hrdina?

Určite nie. 

dnes oprávnene panuje tvrdenie, že vy lekári a zdravotníci ste v prvej línii. Musíte znášať riziko, že sa nakazíte. 

Pre mňa sú hrdinovia tí lekári, ktorí idú do Afriky a pomáhajú nezištne. Hrdinami sú aj tí zdravotníci, ktorí sú vystavení skúške v Taliansku a Španielsku, a nijako nechcem znevažovať náš stav. Vírusové a bakteriálne infekcie tu boli, sú a budú. Nemocnice sú v prvej línii, je pravda, že sa tam budú koncentrovať stovky chorých ľudí, mnohí z lekárov aj ochorejú, ale drvivá väčšina prežije bez nejakej ujmy. 

máš pocit, že keď ideš do práce, ideš na front? Chodia lekári do práce s obavami?

Nechodím z práce s pocitom, že som prežil ďalší deň. Naša práca prináša riziká a denne sme vystavovaní zložitým situáciám. Keď ideš k pôrodu na služobnú sálu, nemôžeš to brať tak, že nič sa nemôže stať. Do práce chodím rád. Aj v tejto dobe sa rodia deti.

zdravotníci nemajú dostatok ochranných prostriedkov. Ako ste na tom v Trenčíne na klinike?

Nedá sa na to jednoznačne odpovedať. Teraz čítam správy od nemeckých kolegov, kde sa prijali ešte prísnejšie opatrenia ako o u nás. Ani tam nemôžu povedať, že majú nadbytok. Aj bohatšie krajiny robia opatrenia na šetrenie materiálu. U nás materiálu nie je na rozdávanie, musíme s ním šetriť, ale našťastie sa nestalo, že by sme ho nemali. Rúšok máme dosť, ale sú tam ďalšie veci, ktoré treba. Našťastie, opatreniami získavame čas. Je ticho pred búrkou. Tlak na materiál nie je až taký enormný. Na klinike k pôrodom materiál máme. Nemali sme pacientku, ktorá bola Covid pozitívna, ale máme na klinike sety pripravené na použitie.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite