Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Najlepší z možných svetov?

.martin Mojžiš .šimon Jeseňák .témy

Budúca vláda bude lepšia ako tie dve predošlé. Na prvý pohľad sa však zdá, že členovia koalície budú skôr symbolom premárnenej príležitosti ako proreformnou vládou. Mnohí sme chceli, aby vláda vyzerala inak, no až na výnimky vyzerá presne tak ako Slovensko. Neveselo.

Téma .týždňa: Najlepší z možných svetov?
14. 3. 2020 Bratislava: Lídri štvorice politických strán budúcej vládnej koalície, Boris Kollár zo Sme rodina, Igor Matovič z OĽaNO, Veronika Remišová zo Za ľudí a Richard Sulík z SaS, po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci.

OBSAH

Matka všetkých vlád .martin Mojžiš
Tak ako vždy .šimon Jeseňák
L

Matka všetkých vlád

.martin Mojžiš .témy

Pred Vojnou v Zálive Saddám Husajn vyhlásil, že pôjde o matku všetkých bitiek. Nuž, aký vojvodca, taká predpoveď. Pred začatím koaličných rozhovorov sa Igor Matovič zveril s túžbou zostaviť vládu, na ktorú knižky dejepisu budú spomínať, že to bola najlepšia vláda, akú kedy Slovensko malo. Nuž…

v tejto chvíli sa, samozrejme, nedá povedať, aká bude táto vláda v porovnaní s tými, čo tu už boli (napríklad s Dzurindovými alebo s Radičovej vládou), alebo s tými, čo ešte len prídu. Už teraz sa však dá povedať, či je táto vláda tým najlepším, čo sa dnes dalo zostaviť. Na prvý pohľad to tak nevyzerá. Na druhý tiež nie. A nie je za to zodpovedný len Igor Matovič. Zodpovední sú aj tí, ktorí mu takú vládu zostaviť dovolili. Predovšetkým Richard Sulík a Veronika Remišová.

Sulík opäť raz prehral svoj boj o ministerstvo financií (po prvej prehre ho v roku 2010 odložili tam, kam sa dnes chystajú odložiť Borisa Kolára). Štátnu pokladnicu tak bude pred populistom Matovičom v čase bezprecendentnej krízy chrániť jeho vrchný pätolízač. Sulík naozaj bojoval o niečo podstatne dôležitejšie, než o svoj vlastný „flek“. Ale nebojoval príliš udatne. Ani príliš rozumne. Pričom stačilo dosť málo – spojiť sa pri vyjednávaniach s Remišovou. Zreteľne a jednoznačne.

Remišová takmer štyri roky kryla Matovičovi chrbát. Pritom jej muselo byť čoraz jasnejšie, že s týmto nespoľahlivým človekom sa nijako rozumne spolupracovať nedá. Z jej vyjadrení po odchode z OĽaNO sa dalo celkom jasne čítať, že si toho bola vedomá, minimálne teda ku koncu volebného obdobia. Napriek tomu sa rozhodla spolupracovať s Matovičom a kryť mu chrbát ďalšie štyri roky. So Sulíkom, naopak, nijakú intenzívnejšiu spoluprácu nevidno.

V niečom sa však strany SaS a Za ľudí predsa len zhodli. Vzhľadom na svoje volebné výsledky nemohli nominovať do vlády veľa ľudí, ale aj to málo dokázali využiť na niečo pozoruhodné. Z piatich nominantov týchto dvoch strán dvaja boli štátnymi tajomníkmi poslednej Ficovej vlády. Ešte raz a pomaly: jeden nominant SaS a jedna nominantka Za ľudí boli štátnymi tajomníkmi vo vláde Roberta Fica. Takzvané štandardné strany sa rozhodli zabezpečiť personálnu kontinuitu s vládou, ktorá umožnila vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

10. december 2019 Bratislava: Predseda strany SaS Richard Sulík, prvá podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová a člen predsedníctva hnutia Sme rodina Štefan Holý počas predvolebnej diskusie, ktorú zorganizovala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenska.JANA BIROŠOVÁ/SITA10. december 2019 Bratislava: Predseda strany SaS Richard Sulík, prvá podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová a člen predsedníctva hnutia Sme rodina Štefan Holý počas predvolebnej diskusie, ktorú zorganizovala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenska.

Ako je niečo také možné? Jednoducho. Na Slovensku jednak radi zabúdame, a jednak často ani zabúdať nemusíme, pretože tolerujeme všetko, čo sa tolerovať dá. Alebo aj nedá. Chcete príklad? Podľa Milana Kňažka napísal on spolu s Vladimírom Mečiarom a Jánom Budajom v roku 1991 prejav, ktorý potom Kňažko prečítal v televízii. Lživý prejav, ktorý v podstate odštartoval vznik HZDS. Toho HZDS, ktorého vláda umožnila vraždu Roberta Remiáša. No a v roku 2020 kandidovala Remiášova mama v parlamentných voľbách na tej istej kandidátke ako Ján Budaj. Ona je poslankyňa, on je minister. Za tú istú stranu.

predseda

Ministrami novej vlády však nie sú len mečiarovskí alebo ficovskí kolaboranti. Je tam aj Natália Milanová (rodená Gálisová), ktorá v minulosti spolupracovala na politických

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite