Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako Kuciak zmenil Slovensko

.tomáš Madleňák .témy

Ján Kuciak poctivou investigatívnou prácou otvoril množstvo káuz, vďaka čomu dnes viacero podvodníkov stojí pred súdom. Zmenu však treba dokončiť, pretože väčšina podozrení zostáva stále nevyšetrená.

Ako Kuciak zmenil Slovensko BORIS NÉMETH 26. február 2018 Bratislava: Na Námestie SNP, ako aj pred budovu redakcie Aktualít sa zbiehali ľudia so zapálenými sviecami hneď v prvý deň, keď sa verejnosť z médií dozvedela o zavraždení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači.

V nedeľu 25. februára 2018 našla policajná hliadka v dome vo Veľkej Mači telá dvoch ľudí so strelnými poraneniami. Mŕtvi tam ležali od večerných hodín 21. februára. Investigatívny novinár Ján Kuciak aj jeho snúbenica Martina Kušnírová mali iba 27 rokov, keď ich zastrelil najatý vrah, bývalý vojak Miroslav Marček. Krajina zamrzla v šoku, no už o pár dní sa námestia naprieč republikou zaplnili. Ľudia v počtoch, aké Slovensko nevidelo od Nežnej revolúcie, žiadali zmenu. Tú istú zmenu, za ktorú počas svojho života bojoval aj Ján Kuciak. 

„Nebude to dnes, zajtra, alebo o rok. Ale raz si myslím, že sa Slovensko prebudí. A bude tu lepšie,“ povedal raz svojej matke, keď naňho naliehala, aby dal takým nebezpečným ľuďom, ako je Kočner, radšej pokoj.  Dnes je zmena na dosah. Bohužiaľ, Ján Kuciak sa toho nedožil. Zavraždili ho pre jeho prácu. Preto, že ohrozovala status quo, ktorý vyhovoval mafii. Dňa 21. februára 2020 uplynú dva roky od jeho vraždy. Pripomeňme si ho pohľadom na jeho život a prácu, ktorá začala meniť Slovensko ešte za jeho života. 

začiatky v HN a .týždni

Ján Kuciak ako novinár začínal v redakcii Hospodárskych novín, kde sa v roku 2014 venoval najmä ekonomickým témam. Už vtedy ako prvý upozornil na stavbu komplexu Urbanic na Cintorínskej ulici v Bratislave. Firma Dixia Sollaris mala problém splácať pôžičku od podozrivej ruskej banky IIB, čo neskôr šikovne využil Marian Kočner a k celému Urbanicu sa dostal za 6,2 milióna eur. IIB pritom do komplexu investovala takmer o tri milióny viac. Keď sa o niekoľko rokov neskôr pre iný podvod dostal Marian Kočner do väzby a prokuratúra mu zaistila majetok, práve byty a nebytové priestory v Urbanicu sa mu podarilo zachrániť. Dnes väčšinu z nich vlastní firma SISTERS, za ktorou sú dve dcéry Mariana Kočnera.

V roku 2015 písal Ján Kuciak pre .týždeň, kde sa spoznal aj s Marekom Vagovičom, s ktorým neskôr spolupracoval aj v redakcii Aktualít. Venoval sa viacerým kauzám, napríklad aj predraženým nákupom v zdravotníctve. V tom čase rezonovala najmä kauza piešťanského cétečka, pre ktorú odstúpili v novembri 2014 ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) a predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD). Ján Kuciak poukázal na ďalšie podozrivé nákupy v iných nemocniciach, ktoré viedli k rovnakým osobám. Všimol si firmu Wega – MS, ktorá bola úspešná najmä počas vlád Roberta Fica. V tejto piešťanskej firme pôsobil aj Michal Procházka, manažér Michala Straku, ktorý je známy ako raper Ego. Straka bol člen správnej rady piešťanskej nemocnice v čase nákupu známeho predraženého CT prístroja. 

Kuciak dokázal, že firma Wega – MS predala predražené ultrazvuky Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. V nej robil v čase nákupu v roku 2013 riaditeľa Ladislav Rosocha, nominant strany Smer-SD, ktorý neskôr musel odstúpiť pre kauzu „upratovacie služby“. Tender nastavoval šéf oddelenia pre verejné obstarávanie, ktorým bol synovec Pavla Pašku Branislav Paška. Nastavil ho tak, aby v ňom mohla súťažiť iba firma Wega – MS. Kuciak vyčíslil, že nemocnica na tomto nákupe prerobila 115-tisíc eur. Prípadu sa ďalej venovala aj prokuratúra, podľa ktorej šlo dokonca až o 162-tisíc eur. Aj vďaka práci Jána Kuciaka je dnes za tento nákup Branislav Paška obžalovaný, proces prebieha na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici.

Ján Kuciak sa v roku 2015 venoval aj kauze „dividendy oligarchu Brhela“. Jozef Brhel je bývalý poslanec Mečiarovho HZDS, podnikateľ a jeden z ľudí blízkych ešte stále vládnej strane Smer. Patrí medzi jej najvplyvnejších mecenášov, alebo „investorov“. Podľa zistení Jána Kuciaka a Mareka Vagoviča iba do marca 2015 jeho firmy získali počas vlád Smeru štátne zákazky za 271 miliónov eur. Zameriaval sa najmä na IT a energetiku. Už počas krátkej vlády Ivety Radičovej sa ukázalo, že mnohé zmluvy s firmami z Brhelovho impéria sú minimálne sporné. Vedenia viacerých štátnych podnikov im vyčítali nejasné podmienky, za ktorých boli uzatvorené. Ale aj predražené položky či duplicitné činnosti. Po páde Radičovej vlády sa však všetko vrátilo do pôvodných koľají a v nich to pravdepodobne pokračuje dodnes. Kuciak s Vagovičom

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite