Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Prečo vulgárni fanúšikovia vyprázdňujú naše štadióny?

.redakcia .témy

Ultras a rasistickí fans opäť vyprázdňujú futbalové štadióny na Slovensku. Kluby, liga ani zákony si s ich vyčíňaním stále nevedia poradiť, a tak ich musela nahradiť Únia európskych futbalových zväzov (UEFA). Čo sa s tým dá urobiť?

Téma .týždňa: Prečo vulgárni fanúšikovia vyprázdňujú naše štadióny?
21. marec 2019 Trnava: Bitka medzi priaznivcami Slovenska a Maďarska na tribúne počas kvalifikačného zápasu na EURO 2020. UEFA sa rozhodla, že Slovensko odohrá zápas s Walesom o postup bez divákov. Slovensko sa odvolalo a nakoniec uspelo.

OBSAH

Téma .týždňa: Hrozba na tribúnach. Čo s tým chcete urobiť? .peter Bálik .dávid Jackanič
Prázdne štadióny nechce nikto .peter Bálik .dávid Jackanič
L

Téma .týždňa: Hrozba na tribúnach. Čo s tým chcete urobiť?

.peter Bálik .dávid Jackanič .témy

Je to ošúchaná pesnička. Slovenský futbal si nevie poradiť so svojimi fanúšikmi. Nemyslíme na tých 95 percent, ktorí chodia na štadión podporiť svoj klub, ale zvyšných päť percent.

za posledný čas ŠK Slovan dvakrát zavrel štadión a hrozí mu, že diváci neuvidia naživo ani zápas s Wolverhamptonom Wanderers. Verejnosť viní Slovan a ostatné kluby, že si nevedia zabezpečiť poriadok vo svojom stánku. O tom, že to nezvládajú, svedčia aj policajné správy. Stále nie sú nastavené štandardy pre sektory ani legislatíva, aby chuligáni pocítili, že tadiaľ cesta nevedie.

ako s malými deťmi

Bratislava čakala na moderný futbalový štadión dlho. No na zápase s Besiktasom Istanbul povzbudzujú našich iba deti pozvážané z celého Slovenska. Klubu hrozí, že bude hrať bez dospelých divákov aj v zápase s Wolverhamptonom Wanderers FC. 

Tribúny zívali prázdnotou aj počas ligového zápasu Slovana s Nitrou. Trest vyplynul z predchádzajúceho zápasu s Trnavou, kde dvaja priaznivci Slovana (jeden z nich bol Rakúšan a priaznivec Austrie Viedeň) vtrhli na hraciu plochu s cieľom napadnúť trnavských hráčov.

Sedíme v kancelárii Slovana s technicko-investičným riaditeľom Zdenom Romanom. Naposledy sme s ním diskutovali pred šiestimi rokmi, keď došlo k takmer tragickej udalosti, pri ktorej dvaja slovanistickí grázli vhodili do sektora fanúšikov výbušninu. Tá zranila dve deti a jeden mladík takmer prišiel o oko. V klube sa odvtedy veľa zmenilo. Po desiatich rokoch v nútenom exile na Pasienkoch sa vrátil späť na Tehelné pole, vybudoval silný tím, zložený zo šikovných legionárov a konečne sa dostal do futbalovej Európy.

Popri presune na novučičký Národný štadión sa hovorilo, že nové prostredie bude kultivovať fanúšikov. Žiaľ, staré zvyky z ligy si klub preniesol aj do európskych pohárov. To, čo sa dlhé roky tolerovalo, je dnes v Európe nepriechodné. 

„Verejnosť hádže všetkých fanúšikov Slovana do jedného vreca, no nie je to tak. Pozornosť púta najmä tvrdé jadro.“

„Odsúdili nás za pokriky, ktoré boli označené za rasistické, neviem, či podnecovali násilie v spoločnosti, no stalo sa a my musíme urobiť všetko preto, aby sme to odstránili. Aj Ligová komisia sa nás teraz pýtala, čo s tým chceme urobiť. Opýtal som sa protiotázkou, a čo by ste s tým urobili vy? Nemali na to odpoveď. Všetky zlé prejavy v spoločnosti sa ventilujú práve na štadiónoch,“ hovorí Zdeno Roman s tým, že za správanie tiežfanúšikov môže v prvom rade stav našej spoločnosti: „Keď chytíte pätnásťročného chlapca a presviedčate ho, aby upustil od týchto prejavov, povie vám, že všade sa nadáva, tak čo zlé urobil.“

Verejnosť hádže všetkých fanúšikov Slovana do jedného vreca, no nie je to tak. Pozornosť púta najmä tvrdé jadro, donedávna združené okolo spolku Belasá šľachta, v ktorom sa isté skupinky netajili neonacistickými postojmi. Išlo o bežné popevky, ktoré sa zvyknú spievať na ligových kolách, no aj tie UEFA vyhodnotila ako neprijateľné. 

19. september 2019, Bratislava: Hráč Besiktasu Istanbul Umut Nayir zvádza súboj so slovanistom Myentym Abenom v Európskej lige. UEFA potrestala Slovan uzavretím štadióna za rasistické pokriky jeho fanúšikov.JAKUB GAVLA/EPA/PROFIMEDIA19. september 2019, Bratislava: Hráč Besiktasu Istanbul Umut Nayir zvádza súboj so slovanistom Myentym Abenom v Európskej lige. UEFA potrestala Slovan uzavretím štadióna za rasistické pokriky jeho fanúšikov.

Keď Slovan hral v predkole Ligy majstrov na pôde Sutjeska Nikšič, jeho priaznivci spievali svoj dlhoročný pokrik: „ŠK Slovan, majster ligy, Nitra buzerantská je, Trnava sú poľskí židi a Košice do p…“ Delegáti slogan označili za homofóbny a antisemitský. 

V skutočnosti je najmä

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite