Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Čo najviac trápi mladú slovenskú rodinu?

.redakcia .témy

Založiť si rodinu je dnes odvaha. Znamená to vystaviť seba i jej členov nemalým problémom. Klesne ich životná úroveň, pribudnú problémy s bývaním, kariéra ide bokom. A štát namiesto toho, aby ľuďom nechal, čo im patrí, im dávkuje z toho, čo im vzal.

Téma .týždňa: Čo najviac trápi mladú slovenskú rodinu?

OBSAH

Ťažký život rodinný .michal Oláh .michal Magušin
Rodina a štát .martin Mojžiš
Slovensko nevymiera. Zatiaľ .filip Minich
L

Ťažký život rodinný

.michal Oláh .michal Magušin .témy

V posledných týždňoch prešli bratislavskými ulicami viaceré pochody, na ktorých sa skloňovali témy rodiny. Hrdej, tradičnej aj dúhovej. Aké sú najväčšie výzvy, ktorým čelia slovenské rodiny s deťmi?

téma rodiny dokáže na Slovensku rozpútať vášnivé diskusie. Tón väčšinou udávajú kultivované či politicky zneužívané spory o dvoch citlivých bodoch. Tými sú debaty o tradičnej či inej forme rodiny a konfrontácie ohľadne potratov. V množstve argumentov a emócií však často zaniká prepotrebná rozprava o tom, aké sú najväčšie výzvy ľudí, ktorí sa rozhodnú založiť si rodinu a ako sa s týmito problémami majú vyrovnať.

od desiatich k piatim

Marta Glossová je mladá matka dvoch detí. S manželom sa spoznali počas štúdií a po ich ukončení sa zobrali. Istý čas pracovala ako učiteľka, potom odišla na materskú dovolenku. Medzi najväčšie problémy mladých rodín zaraďuje zníženie životnej úrovne po narodení detí a komplikácie spojené s bývaním. Čísla jej slová potvrdzujú. 

Podľa odhadov sú priemerné náklady na jedno dieťa v rozmedzí od 150 do 350 eur mesačne, čo pri minimalistickom odhade znamená ročný nárast výdavkov rodiny o 1 800 eur. Pre rodinu s dvoma pracujúcimi rodičmi to počas prvého roka s prírastkom vďaka daňovému bonusu, nižším daniam a poberaní materského príspevku neznamená pokles príjmov, dokonca môže dôjsť k miernemu navýšeniu. Ale keď sa poberanie materského príspevku skončí a matka prejde na rodičovský príspevok, príjmy rodiny sa znížia o viac ako 1 000 eur ročne. 

Toto číslo sa zväčšuje s každým ďalším narodeným dieťaťom, pričom to veľmi silno pocítia najmä rodiny v najnižšej príjmovej skupine. Rodičovský príspevok je totiž oproti materskému priepastne nízky (okolo 220 eur mesačne). Relatívne nízky je aj daňový bonus na dieťa, i keď ten sa v prípade detí do 6 rokov od apríla tohto roka zdvojnásobil na 44,34 eura mesačne. Navyše otec v nízkopríjmovej rodine platí nízke dane a uplatnenie nezdaniteľnej časti mu preto príjem veľmi nezvýši.

LIUDMILA MATVIENCO/STOCK BUDGET/PROFIMEDIA

Ďalšou komplikáciou je priznávanie materského príspevku, čo zdôrazňuje aj Marta Glossová. „Mladé rodiny či matky sú obzvlášť ohrozené nelogickým systémom priznávania nároku na materskú dávku (materské, pozn. red.). Tá sa odvíja od nemocenského poistenia a pri takzvaných reťazových pôrodoch, (keď má niekto viac detí po sebe) výška materského ešte súvisí aj s typom pracovnej zmluvy. Keďže mladé matky pred narodením detí často študovali alebo pracovali len krátko alebo v menej stabilnom zamestnaní, mnohé nárok na materské nemajú. To je aj môj prípad – nárok na materské som mala len po prvom pôrode, ale keďže som mala pracovnú zmluvu len na určitý čas, tá uplynula a pri ďalších deťoch už nárok na materské nemám.“ 

„Najväčší problém mladých rodín je zníženie životnej úrovne po narodení detí.“

Problém veľkého poklesu príjmov rodín po tom, ako im skončí poberanie materského a prejdú na rodičovský príspevok, vníma aj vláda. Len v týchto dňoch poslanci schválili zvýšenie rodičovského príspevku z 220 eur na 270 eur. V prípade, že pred tehotenstvom matky (či otcovia) pracovali a poberali materské, príspevok sa dokonca zvýši na 370 eur mesačne. 

I keď ide o chvályhodný počin, s ktorým súhlasí aj exminister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál (Spolu), zmena prináša dva problémy. Prvým je fakt, že na výrazne vyšší „rodičák“ nemajú nárok matky a otcovia, ktorí mali pred materskou či otcovskou dovolenkou uzavretú zmluvu na určitý čas. 

Presne to je aj prípad Marty Glossovej. „Súvisí to s tým, že som predtým, ako sa narodili deti, niekoľko rokov

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite