Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odomykáme: Ave, ty somár

.martin Mojžiš .témy

Kočnerove šifrované správy zverejnené Denníkom N nám prezradili viac o ňom než o ľuďoch, o ktorých písal. Všeličo zaujímavé sme sa však dozvedeli aj o nich. Nie zo samotných správ, ale z ich reakcií na tieto správy. A z toho, ako potom stíchli.

Odomykáme: Ave, ty somár TOMÁŠ BENEDIKOVIČ/AFP/PROFIMEDIA 28. jún 2018 Bratislava, Slovensko: Najvyšší súd SR poslal do väzby podnikateľa Mariana Kočnera. Po jeho zadržaní vyplávali na povrch informácie aj o tom, že je podozrivý z podvodov, ale aj z objednávky vraždy.

kým sa človek pustí do akýchkoľvek úvah o Kočnerovej komunikácii prostredníctvom aplikácie Threema, je vhodné uvedomiť si tri veci. Po prvé, táto komunikácia obsahuje podľa právneho zástupcu Zlatice Kušnírovej Romana Kvasnicu (ktorý je jedným zo spolumajiteľov .týždňa) významné dôkazy v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Po druhé, táto komunikácia obsahuje veľmi zaujímavé informácie o kontaktoch a aktivitách Mariana Kočnera a práve tieto informácie postupne zverejňuje Denník N. No a po tretie: to po prvé a to po druhé sú dve celkom odlišné veci. 

Ak sa teda bavíme o tom, čo sme sa zatiaľ zo zverejnenej komunikácie dozvedeli, tak sa bavíme o tej menej dôležitej veci. Tá podstatnejšia zostáva zatiaľ verejnosti nedostupná.

Ale aj tá menej závažná časť získanej komunikácie má značnú výpovednú hodnotu. Už len tým, čo nám hovorí o samotnom Kočnerovi. Roman Kvasnica ho považuje za mimoriadne inteligentného človeka, ktorého neradno podceňovať. 

Kočnerove správy však odhaľujú človeka predovšetkým samoľúbeho, ktorý sa zjavne preceňuje. V podstate tým len potvrdzujú obraz zo slávneho videa Kočnera s Vaským a Daňom, v ktorom týchto dvoch tajtrlíkov síce vo všetkom prevyšuje, ale zas nie až tak výrazne.

koaliční lídri

Čo nám hovoria Kočnerove správy o lídroch vládnej koalície? O Ficovi napríklad napísal, že „o 11.30 chcem ísť prepadnúť Hranola a nakopať ho do riti.“ To nie je príliš originálne, to predsa chce aspoň polovica Slovenska, aj keď možno nie všetci presne o 11.30. V inej správe Kočner hovoril nielen o tom, čo chce, ale aj čo plánuje urobiť: „V nedeľu mám stretko s Hranolom. Strašne ho pošlem do pi…” 

Fico odvtedy naozaj vyzerá, že nie je celkom vo svojej koži, ale nie je jasné, či práve preto, že ho tam poslal Kočner. Nevieme dokonca ani to, či sa toto stretnutie naozaj uskutočnilo. Aj keď asi sa v tom čase predsa len stretli, keďže Fico to vehementne popiera.

„Danko pôsobil dojmom človeka, ktorý si je vedomý, že Kočner na neho nejaké kompromitujúce materiály má, ale zatiaľ ich nevytiahol.“

Celkovo môžeme konštatovať, že z Kočnerových správ sme sa o Ficovi až tak veľa nedozvedeli. Ale o to viac sme sa dozvedeli z Ficovej tlačovky. A z toho, čo nasledovalo po nej. Na tlačovke napríklad expremiér vyzýval premiéra, ministerku vnútra, generálneho prokurátora a policajného prezidenta, aby začali zasahovať do práce vyšetrovateľov. A čo sa stalo po tlačovke? Nič. Akurát mu niektorí z nich odkázali, že zasahovať nebudú. Vďaka Kočnerovi teda vieme, aké je súčasné mocenské postavenie Roberta F.

O predsedovi SNS Andrejovi Dankovi sme sa z Kočnerových správ nedozvedeli takmer nič. Teda, ak nepovažujeme za nejako zvlášť zaujímavú informáciu, že Danko napísal na nový rok 2018 esemesku Alene Zsuzsovej. Alebo že Kočner poslal Kapitánovi akési podklady pre jednu z televíznych diskusií. Písal ich vraj Peter Tóth z Kočnerových poznámok a Danko ich v danej televíznej debate nepoužil. To nie je veľmi kompromitujúci materiál.

O to zaujímavejšia bola Dankova reakcia. Novoročnú esemesku vysvetlil so šarmom sebe vlastným – vraj trávi Nový rok tým, že odpovedá na tisícky esemesiek, ktoré v ten deň dostane.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite