Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kiska to nebude mať ľahké. Nie je nepopísaným listom

.filip Minich .témy

Daňový podvodník, špekulant s pozemkami, úžerník či lenivec, ktorý robí len tri dni v týždni. Prezident Kiska má mnoho negatívnych nálepiek. Za niektoré si môže sám, iné mu prischli neprávom. V čom spočívajú úskalia a rezervy nového politického projektu?

Kiska to nebude mať ľahké. Nie je nepopísaným listom

kiska ty uže, nasprejoval predvlani neznámy autor na bilbord. Sprejera-aktivistu vtedy pravdepodobne niekto vyrušil a nestihol tak dopísať písmená -rník. Fotku nepodarku zverejnila stránka Zomri a hláška „kiska ty uže” zľudovela. V liberálnejších a opozičných kútoch internetu nemá vyslovene negatívnu konotáciu, skôr ide o formu novodobého politického humoru. Medzi smerákmi, harabinovcami a kotlebovcami však Andreja Kisku inak ako úžerník a podvodník nenazvú a myslia to vážne. 

To, že prezident zbohatol na pôžičkách s vysokým úrokom, je fakt. Takisto nemálo ľudí sa vinou laxných pravidiel pôžičkární v kombinácii s finančnou negramotnosťou dostalo do problémov s exekútormi. Keď neskôr Kiska založil Dobrého anjela, sám si dobre uvedomoval, že nielen ľudia dlhovali jeho firme, ale aj on niečo dlhoval spoločnosti.

daňový podvodník?

Keď Andrej Kiska oblepil v rokoch 2013 a 2014 Slovensko svojou tvárou, očakával, že časť nákladov na masívnu kampaň si cez svoju spoločnosť KTAG odpíše z daní. Skúsil, nevyšlo – úrady mu tento krok zatrhli. Účtovníctvo firmy KTAG (v ktorej má Andrej Kiska dodnes ako spoločník 50-percentný podiel) potom dvakrát prešetrovala polícia. Žiadny daňový podvod nezistili. 

Neskôr však prišlo na podnet prokuratúry ďalšie vyšetrovanie, ktoré sa skončilo obvinením konateľa Kiskovej firmy. Podľa polície je problém v tom, že si firma požiadala o vrátenie daní, hoci peniaze daniari Kiskovi nevyplatili. Inak povedané, trestá sa aj úmysel.

„Kiska mohol pracovať menej dní do týždňa, no stihol počas nich viac, ako jeho predchodca.“

Kiska tvrdí, že polícia ho vyšetruje na Ficovu objednávku. Je skutočne na zamyslenie, čo políciu motivovalo kontrolovať účtovníctvo opäť a opäť, až kým nedôjde k obvineniu. Zároveň to však nič nemení na fakte, že prezident Kiska špekuloval s daňami.

Prezident nechal navyše kauzu nerozumne vyhniť. Vyhýbal sa odpovediam a trvalo pridlho, kým spravil poriadnu tlačovú konferenciu, kde odpovedal na všetky otázky. Na takéto postupy a zatĺkanie sú novinári zvyknutí skôr od súčasných držiteľov moci, nie od politika, ktorý sa tvári, že prináša zmenu politickej kultúry. Navyše, káuz v tomto štáte bolo už toľko, že ich do hĺbky sleduje a skutočne im rozumie málokto. Pridajte k tomu diskreditačnú kampaň a obraz Kisku ako toho, ktorý „je taký istý ako ostatní“, je na svete.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite