Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Schutz: Kiskova zmena skupenstva

.peter Schutz .témy

V priereze  skutkov a názorov bol Andrej Kiska prvý skutočne ponovembrový prezident. Práve tým, že bol štátnou hlavou západného „dizajnu“, vysoko vyčnieval nad svojimi mentálne prednovembrovými predchodcami.

Peter Schutz: Kiskova zmena skupenstva AP Photo/Richard Drew/SITA

o protiváha proruského okolia nosil Kiska euroatlantickú orientáciu štátu ako Atlas sám na pleciach,  čo sa – okrem iného – odrazilo aj v dlhodobo najvyššej osobnej dôveryhodnosti. Svoj podiel mala iste aj zastávaná funkcia, ale nemenej  postavenie neformálneho lídra odporu proti koalícii Smer-SNS-Híd. Do vojny inštitúcií, ktorá sa zvrhla až na zneužívanie štátnych orgánov proti nemu, bol zatiahnutý len a len preto, že z pozície najvyššej autority hlásal explicitnú kritiku vládnej moci.

Budovanie vlastného straníckeho projektu ešte počas funkcie sa premietlo aj do útokov a imidžových strát prezidenta. Výčitka, že tým prekročil štandardy, zvyky a medze, sa však musí vyrovnať s otázkou, či si slovenská situácia po vražde nepýtala odpoveď typu „na hrubé vrece hrubá záplata“.  

K chybám: Odmietnutie roly „náhradníka“ na oslave v Normandii krátko pred odchodom bolo azda jeho najhoršou v úrade. Na posledných metroch sa nevydarilo ani mlčanie o ruskom zákone o veteránoch, proti ktorému v Česku hromadne protestovali  Snemovňa, Senát i proruský prezident Zeman. 

„Podstatný pri prerode z prezidentskej do straníckej identity bude spôsob prijatia na opozičnej scéne. “

Aj keď k výskumom, zvlášť s ďalekým dostrelom – napríklad až k marcu 2020 – sa žiada veľká opatrnosť, agentúry vyslali signál o vstupe na scénu rodiacej sa strany. Hoci vieme, že transformácia osobných na stranícke preferencie nie je zďaleka automatická,  šesť  (Focus) či  jedenásť percent (AKO) z volebných modelov pracujúcich  s alternatívami „s Kiskom“ a „bez Kisku“ je miernym sklamaním pre dlhodobo najdôveryhodnejšieho politika. Na druhej strane – strana ešte ani len nevznikla.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite