Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako bude vyzerať Kiskova nová strana a čo môže dosiahnuť (veľká analýza)

.matúš Baňovič .michal Oláh .michal Magušin .témy

Andrej Kiska zakladá politickú stranu Za ľudí. Aký má ľudský a obsahový potenciál? V čom sa môže líšiť od iných strán? Za akých okolností môže uspieť? A čo na stranu Za ľudí hovoria jej potenciálni spojenci?

Ako bude vyzerať Kiskova nová strana a čo môže dosiahnuť (veľká analýza) BORIS NÉMETH Andrej Kiska. Po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa rozhodol pokračovať v aktívnej politike.

už to nie sú len bilbordy s tajomným označením +1 a so sexi heštegom #jenasviac. Politická strana Za ľudí, ktorej hlavným hýbateľom a tvárou je exprezident Andrej Kiska, je na svete. Kto v nej teda bude? 

Andrej Kiska sa stranu nesnaží budovať len okolo svojho mena a na základe svojho imidžu, ktorý nadobudol za päť rokov v prezidentskej funkcii. Podľa našich informácií bude táto strana s plnohodnotnými regionálnymi štruktúrami, s krajskými a okresnými predsedníctvami. Napríklad krajským predsedom Trnavského kraja bude terajší primátor Hlohovca Miroslav Kollár. 

Okrem toho je vysoko pravdepodobné, že krajským predsedom v Nitre bude tamojší primátor Marek Hattas. Ako už naznačujú tieto mená a aj tie, ktoré boli medializované, skôr ide o ľudí, ktorí majú za sebou nejaký príbeh. A práve tým sa chce strana Andreja Kisku vymedziť voči iným politickým subjektom. „Môžu komunikovať svoju kompetentnosť tým, že sa im podarilo riešiť problémy na nižšej úrovni, a ponúkajú svoje skúsenosti a zručnosti aj do národnej politiky. 

To je veľmi dobrý začiatok v zmysle komunikácie s voličmi,“ myslí si politológ z Univerzity Komenského Pavol Baboš. Príkladom je starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký, ktorému sa úspešne podarilo integrovať Rómov v obci. O ňom sa uvažuje ako o krajskom predsedovi v Prešovskom kraji.

Navonok stranu však reprezentuje najmä jej predsedníctvo. Na jeho čele bude ako predseda bývalý prezident Andrej Kiska, podpredsedom sa podľa všetkého stane Juraj Šeliga, bývalý organizátor protestov z iniciatívy Za slušné Slovensko. Ak stranu posilní aj Veronika Remišová, miesto podpredsedníčky ju neminie.

„Ako naznačujú osoby a obsadenie, a ako to povedal aj Juraj Šeliga, pôjde o centristickú, mierne konzervatívnu stranu.“

Ako naznačujú osoby a obsadenie, a ako to aj povedal Juraj Šeliga, pôjde o centristickú, mierne konzervatívnu stranu. Typické ľavicovo-pravicové delenie je aj podľa politológa Pavla Baboša prežité, aj preto je náročné prezidentovu stranu niekde na tomto spektre zaradiť. „Aj podľa toho, čo komunikuje v ostatných týždňoch prezident Kiska, aj podľa ľudí, ktorí by mali byť v jeho strane, sa zdá, že aspoň zo začiatku bude dôraz na témy ako boj proti korupcii, integrácia rómskej menšiny, zdravotníctvo. A v týchto oblastiach verejného života je ťažké jednoznačne určiť, čo je ľavicové alebo pravicové,“ vysvetľuje Baboš. Ani z toho, čo už vieme, sa nedá jednoznačne povedať, kam bude táto strana patriť. Aký program teda ponúkne?

čo majú v pláne?

Partia okolo Andreja Kisku prichádza s pomerne odvážnym a revolučným programom. Nepôjde o žiadne progresívne zdaňovanie. Jedným z hlavných bodov bude zmena volebného systému, tak ako to Kiska naznačil na konferencii Združenia miest a obcí Slovenska. V strane však zatiaľ neuvažujú o úplnom rozdelení volebných obvodov podľa sedemdesiatich deviatich okresov. V prvej fáze by to malo byť kombinované rozdelenie. Išlo by o pomernú voľbu, ale aj o väčšinovú, keď by sa krajina mala rozdeliť na osem volebných obvodov podľa krajov.

Okrem toho plánujú prísť na slovenské pomery s revolučnou reformou prokuratúry. Socialistický centralizovaný systém prokuratúry chcú nahradiť štátnymi zastupiteľstvami tak, ako to je napríklad v susednej Českej republike alebo v Spojených štátoch. 

Na vrchu by nestála Generálna prokuratúra, ale najvyššie štátne zastupiteľstvo a jeho predstaviteľ, ktorý má skôr manažérske právomoci. Nevie preto zvrátiť niektoré procesy tak, ako to má teraz v kompetencii generálny prokurátor. So zmenou prokuratúry však môžu naraziť, pretože na takúto zásadnú reformu nie je jednotný názor ani v právnej obci. Problém s tým môže mať aj zatiaľ nepotvrdená akvizícia tejto strany Veronika Remišová. Tá síce nie je úplne proti, no je otvorená diskusii.

Veronika Remišová. Doposiaľ oficiálne nepotvrdila vstup do Kiskovej strany, kde by mala reprezentovať konzervatívne krídlo.BORIS NÉMETHVeronika Remišová. Doposiaľ oficiálne nepotvrdila vstup do Kiskovej strany, kde by mala reprezentovať konzervatívne krídlo.

S reformou prokuratúry úzko súvisí aj reforma súdnictva, ktorú bude mať v strane na starosti predovšetkým Mária Kolíková, bývalá štátna tajomníčka pôsobiaca pod Luciou Žitňanskou na ministerstve spravodlivosti. Dôležitým krokom bude zjednocovanie súdov, aby sa zrýchlil a zefektívnil spôsob rozhodovania.

Novovznikajúca strana chce zmeniť aj celkový spôsob uvažovania o správe vecí verejných. Nechce sa zameriavať len na jednotlivé oblasti, ako sú napríklad zdravotníctvo, školstvo, bude ich vnímať prostredníctvom potrieb ľudí. Zamýšľať sa chce nad tým, aké má potreby slobodná mamička, aké má potreby rodina s deťmi alebo podnikatelia. Napríklad pri podnikateľoch sa plánuje vrátiť k programu bývalého ministra hospodárstva Juraja Miškova Singapur 100, ktorý mal zlepšiť podnikateľské prostredie a niektoré jeho body prevzala dokonca aj druhá vláda Roberta Fica.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite