Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pád komunizmu v Poľsku

.františek Mikloško .témy

Pred tridsiatimi rokmi padol v našej časti sveta komunizmus. Treba si nám pamätať, že v našich krajinách, v Poľsku, Maďarsku, východnom Nemecku, v Česku i na Slovensku boli v tej chvíli pripravení ľudia, ktorí vedeli prevziať politickú zodpovednosť do svojich rúk.

Pád komunizmu v Poľsku

títo ľudia nepadli z neba, prešli dlhou cestou utrpenia, obetí a zápasov.

V Poľsku to bola Solidarność, vo východnom Nemecku evanjelická cirkev, v Maďarsku nezávislí intelektuáli, v Česku Charta 77, na Slovensku kresťanskí aktivisti, ochrancovia prírody, nezávislí intelektuáli. Osobitne treba vzdať hold a vďaku za všetku pomoc, ktorú nám Slovákom poskytli Poliaci v časoch neslobody.

V Československu boli v roku 1950 zrušené všetky mužské a ženské rehole. V roku 1990, keď padol komunizmus a rehole vyšli zo skrytého života, verejnosť prežívala nezvyčajný zázrak: počet rehoľníkov sa vôbec nezmenšil. Bolo to vyše 13 poľských biskupov, medzi inými aj také mená ako Stefan Wyszinsky, Karol Wojtyła, Frantiszek Macharski, Henryk Gulbinowicz a ďalší, ktorí od konca 50. rokov až do pádu komunizmu svätili tajne slovenských rehoľníkov na kňazov a pomáhali takto žiť reholiam v ilegalite.

„Pád Berlínskeho múru bol naozaj symbolickým roztrhnutím masívnej železnej opony a otvorenie sa pre novú, slobodnú Európu.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite