Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akú zmenu chceme?

.michal Magušin .témy

Eurovoľby ukázali, že ľudia chcú zmenu. Preto volili víťaznú koalíciu PS/Spolu a Kotlebovu ĽSNS. Prečo je dôležité, aby existovala rozumná alternatíva aj medzi týmito dvoma subjektmi?

Akú zmenu chceme? JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 25. máj 2019 Bratislava, Slovensko: Volebná noc víťaznej koalície Progresívne Slovensko a Spolu po skončení hlasovania vo voľbách do Európskeho parlamentu. Do Bruselu posielajú štyroch europoslancov.

po pätnástich rokoch strana Smer so svojou kandidačnou listinou prehrala celoslovenské voľby. Dôvody tejto prehry sa dajú zhrnúť do troch slov: klamstvo, korupcia a Kuciak. Hlbší pohľad do rozkladu Smeru hovorí, že hanebná volebná prehra je nevyhnutný dôsledok pohľadu na svet, ktorému dominuje sebecký oportunizmus. Definitívnou bodkou za vládou Smeru budú parlamentné voľby, čoraz jasnejšie však vidíme, ako sa môže krajina uberať v postsmeráckom období. 

Výsledok eurovolieb jasne hovorí, že ľudia chcú zmenu a v týchto konkrétnych voľbách sú jej nositeľmi hlavne subjekty PS/Spolu a kotlebovci. Práve túžba po zmene spája týchto dvoch nezmieriteľných nepriateľov. Potvrdzuje to aj nedávny prieskum Rady mládeže Slovenska, ktorý ukázal, že profil mladého voliča Kotlebu sa v niečom až tak nelíši od profilu aktivistu hnutia Za Slušné Slovensko. 

Nie je to človek, ktorý len sedí doma či pije v krčme, sem-tam si „zahajluje“ a číta pri tom Zem a Vek. Mladý volič Kotlebu je človek, ktorý sa zaujíma o stav krajiny, nepáči sa mu dianie vo svojom okolí a je ochotný dobrovoľníčiť, agitovať a venovať svoju energiu zmene. Len si zmenu predstavuje oveľa radikálnejšie a riešenia vidí skratkovitejšie ako osvietený progresívec. 

A v tomto presvedčení príde do jeho dediny chlapík s krížom na zelenom saku, ktorý bojuje proti prehnitým politikom, liberálnym médiám a hrozbám „cudzích“ európskych inštitúcií. Kedysi bol síce otvoreným „náckom“ – ale už je slušný. Na mítingoch síce vykrikuje a trochu klame, ale to tvrdia hlavne tie nedôveryhodné „liberálne médiá“. Okrem Kotlebu mladý volič ešte pokukuje aj po Harabinovi, lebo ten vie tiež „pravdu“ povedať naplno. 

„PS/Spolu a kotlebovcov spája túžba po zmene. “

Na druhej strane je zoskupenie PS/Spolu. Je v ňom veľa šikovných mladých ľudí, ktorí ovládajú cudzie jazyky, často majú kvalitné školy a perspektívnu budúcnosť. Chcú fungujúci štát, dobrý sociálny systém, bujnejúce lesy a čisté rieky, spravodlivosť a slušnosť. Zmenu vidia v moderných euroobčanoch, v technológiách, v nehatenom individuálnom rozhodovaní sa pre to, čo si predstavujú pod dobrým životom. Vedia veľa obetovať pre úspech svojho projektu, „obehávajú“ susedov, stretávajú sa, sú zapálená, nová komunita. 

Ak by nebolo PS/Spolu, možno by títo ľudia volili SaS, možno so zaťatými zubami Most. Ale sú radi, že nemusia. Určite by však nikdy nevolili Smer ani čokoľvek, čo zaváňa Kotlebom, Harabinom či Kuffom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite