Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Volali ho Viktor Vybavovač. Pozrite si veľký profil Viktora Stromčeka

.matúš Baňovič .michal Magušin .témy

Slovensko naposledy zaujal komunikáciou s Kočnerom a rýchlym odchodom z postu manažéra strany Smer. Jeho rola v ovplyvňovaní verejného diania je však oveľa zaujímavejšia. Príbeh Viktora Stromčeka.

Volali ho Viktor Vybavovač. Pozrite si veľký profil Viktora Stromčeka MARTIN HAVRAN/SITA 18. máj 2016 Nitra: Viktor Stromček ako splnomocnenec vlády SR pre prípravu a realizáciu strategických parkov počas tlačovej besedy, kde hovoril, čo plánuje vláda v súvislosti s výstavbou Strategického parku v Nitre a závodu Jaguar Land Rover.

okolo silných politických hráčov sa vždy pohybovali ľudia, ktorí moc a rozhodovanie nebrali ako svoj hlavný cieľ a mediálna pozornosť či sláva boli pre nich dokonca nežiaducim vedľajším efektom. Toto všetko vnímali len ako nevyhnutnú časť cesty za získaním peňazí. Vysokopostavení politici, u ktorých „hrala prím“ túžba po moci, zas ziskuchtivých ľudí radi využívali, keďže peniaze potrebovali na dosiahnutie moci.  

Viktora Stromčeka opisujú ľudia, ktorí s ním prišli do kontaktu, ako „šikovného a bystrého chalana s jednoznačným cieľom zarobiť peniaze“. Jeho príbeh je príbehom bratislavského chlapca z Podunajských Biskupíc, ktorý miloval plávanie a každé ráno o šiestej chodil trénovať na plaváreň Pasienky. 

Z mestskej plavárne sa však postupom rokov presunul do vyhradenej plaveckej dráhy v Grand Hoteli River Park či do vyhriatych bazénov na juhofrancúzskom pobreží. Bol by to pekný príbeh úspešného človeka, nebyť podozrení, že 44-ročnému Stromčekovi sa darí aj vďaka peniazom daňových poplatníkov.

šikovný manažér

Viktor Stromček vyštudoval v rokoch 1995 až 2000 peňažníctvo na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Ešte pred štúdiom na vysokej škole si zmenil priezvisko, pôvodne sa volal Hegedüs. Médiám Stromček vysvetlil, že jeho mama sa rozviedla, keď bol ešte malý a po dovŕšení 18 rokov si spolu so sestrou zmenili meno na mamino rodné priezvisko.

Svoju politickú kariéru začal Stromček takmer okamžite po vysokej škole. Zamieril do ľavicových kruhov, keď sa v roku 2001 stal asistentom poslanca Petra Weissa (SDĽ). U Weissa sa však dlho „neohrial“, ten totiž v roku 2002 SDĽ opustil a založil neúspešnú stranu Sociálnodemokratická alternatíva (SDA). Ťažko povedať, prečo si 26-ročný Stromček vybral ľavicovú politiku, ale najskôr sa za tým skrýva čisto pragmatický, teda nie ideologický dôvod. 

Ešte v roku 2014 na svojej (už neexistujúcej) webstránke písal: „Neverím na pseudopoučky, ktoré hovoria o tom, že ľavica rozdáva a pravica šetrí. Štát i samospráva sú efektívne vtedy, ak ich vedú dobrí manažéri.“ V tomto duchu (dynamický, profesionálny manažér) spomínajú na Stromčeka aj ľudia, ktorí sa s ním stretli, keď bol v období rokov 2003 až 2006 riaditeľom Liečebného ústavu pre ťažko choré deti v Čilistove. 

4. apríl 2012 Bratislava: Viktor Stromček skladá sľub poslanca Národnej rady SR na ustanovujúcej schôdzi parlamentu. Dlho sa na poslaneckej stoličke neudržal a odišiel na ministerstvo dopravy.JOZEF JAKUBČO/SITA4. apríl 2012 Bratislava: Viktor Stromček skladá sľub poslanca Národnej rady SR na ustanovujúcej schôdzi parlamentu. Dlho sa na poslaneckej stoličke neudržal a odišiel na ministerstvo dopravy.

O Stromčekovom pôsobení v Čilistove, ako aj v spoločnostiach ASV REAL PLUS, a. s., Raptim, s. r. o. či vo firme PreVaK písalo viacero médií, napríklad minulý rok Katarína Ragáčová v týždenníku Trend. Podstatné je, že aj okolo týchto firiem vzniklo viacero zaujímavých otázok. Do obdobia rokov 2003 až 2006 však spadá aj známosť Stromčeka so zosnulým Smerákom Pavlom Paškom. Pašku nazval Stromček vo svojej rozlúčkovej reči na pohrebe priateľom a jedným z najschopnejších ľudí, ktorých stretol. Nedá sa tomu čudovať. Paška otvoril Stromčekovi dvere do veľkej politiky, keď ho v roku 2006 menoval za šéfa svojej kancelárie.

na Hrade a v meste

Z tejto pozície sa Viktor Stromček vo významnej miere podieľal aj na kontroverznej rekonštrukcii Bratislavského hradu, ktorú inicioval práve Paška. Obnova fasády, nádvoria a interiéru vyšla na 126 miliónov eur. 

Stavba sa realizovala pod taktovkou Váhostavu Juraja Širokého. Váhostav vyhral tender aj na druhú fázu rekonštrukcie Hradu. Do pozornosti sa dostala najmä pre podzemné garáže, ktoré mali byť priamo pod Hradom. Aktivisti aj historici upozorňovali na obrovské archeologické škody, ktoré hĺbenie do kopca spôsobí. Kancelária Národnej rady pod Stromčekovým vedením však na to nebrala ohľad a za garáže spolu so Zimnou jazdiarňou zaplatila niečo vyše dvadsaťšesť miliónov eur. 

Samozrejme, je ťažko dokázateľné, že by mal z rekonštrukcie hradného kopca niečo pre seba aj Viktor Stromček. Ale je pravda, že práve v tomto období sa začal významne rozširovať jeho nehnuteľný majetok. V roku 2010, keď končil ako kancelár Národnej rady, nadobudol podľa katastra nehnuteľností dva byty v bratislavskom Starom Meste, na adrese, kde jeden byt už mal. Týždenník Plus 7 dní cenu jeho nehnuteľností v tejto mestskej časti odhadol na osemstotisíc eur. 

„Viktora Stromčeka opisujú ľudia ako šikovného a bystrého chalana s jednoznačným cieľom zarobiť peniaze.“

Treba zároveň dodať, že si to z úradníckeho platu nemohol dovoliť. Pre Plus 7 dní Stromček povedal, že si na oba byty zobral hypotéku. Touto rekonštrukciou sa však len začali veľké projekty mladého Smeráka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite