Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

A čo vy, pôjdete?

.filip Minich .matúš Baňovič .témy

Trinásť percent pri posledných voľbách v roku 2014, to bola vskutku trápna hanba. Ľudia posledné eurovoľby vo veľkom odignorovali a Slovensko skončilo s účasťou na chvoste štátov Európskej únie. Bude to tentoraz iné? Ak by sme sa riadili len tým, čo sme videli v Banskej Bystrici, tak rozhodne nie.

A čo vy, pôjdete? AKG IMAGES/PROFIMEDIA Matthias Koeppel: Sodoma a Gomora. Olej na plátne, 2010.

a Chorvátsko je v Európskej únii? – Áno, od roku 2013... – Aha, to som nejako nezaregistroval... Takto vyzerala jedna z ukážkových výmen medzi okoloidúcimi občanmi a dobrovoľníkmi, ktorí sa rozhodli pomôcť s mobilizáciou pred nadchádzajúcimi eurovoľbami. 

Vybrali sme sa do Banskej Bystrice, jedného zo sedemnástich slovenských miest, kde sa konalo podujatie s názvom Roadshow „Tentoraz idem voliť“. Na striedačku ich s pomocou dobrovoľníkov a miestnych aktivistov organizujú Informačná kancelária Európskeho parlamentu a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Nikoho nepropagujú, nijaké strany ani hnutia, ide im o vyššiu účasť a trochu viac záujmu ľudí o európske témy. 

Program je rôzny – niekde chodia s dôchodcami do lesa, do Nových Zámkov napríklad prišla zvolená prezidentka, v Košiciach zas spojili kampaň s dňom Európy, na námestiach vystupujú miestne súbory, večer sú zasa spravidla diskusie s občanmi. 

bystrická nuda

V Banskej Bystrici má byť dopoludnia debata so študentmi vysokých škôl. Úprimne, chvíľu na ňu meškáme, no ukáže sa, že sme o nič neprišli. Zostaneme zaskočení, keď nájdeme povereného riaditeľa infokancelárie Dionýza Hochela so spolupracovníkmi v univerzitnom bufete. „Čo sa stalo? Ešte ste nezačali?“ pýtame sa s prekvapeným výrazom v tvári. „Začali sme, no študenti neprišli,“ odpovedajú a ďalej sŕkajú horúcu kávu. Z ich reakcie je zrejmé, že sa niečo také nestalo prvýkrát, prípadne, že to nie je až také nečakané. Záujem o tieto diskusie nie je veľký. Hovoria, že účasť mal zabezpečiť dodávateľ (ktorého museli povinne vytendrovať), no z univerzity prišla odpoveď, že je skúškové a nedohodli sa ani s nijakou strednou školou. Keď na takéto debaty študentov nenaženiete povinne, vraj neprídu. 

Popoludní to tiež nie je žiadna sláva. Pri rozloženom informačnom stánku na banskobystrickom Námestí SNP sa iba sem-tam pristavia okoloidúci. Berú si letáky, perá a opäť moderné plátené tašky. Ľudia sa pro forma pýtajú, kedy sú vlastne voľby, prípadne koľko ľudí treba krúžkovať. Reálny záujem okoloidúcich o EÚ na stupnici od 1 po 10 odhadujeme na 2. „My vám nemôžeme poradiť, pani, koho máte voliť, sama sa musíte rozhodnúť,“ vysvetľujú dôchodkyni v infostánku a podávajú jej brožúru. Jej kamarátka sa na ňu pozrie a povie: „Predsa toho, kto bude hájiť záujmy Slovenska!“ 

Matthias Koeppel: Vyhnanie z raja. Olej na plátne, 2010.AKG IMAGES/PROFIMEDIAMatthias Koeppel: Vyhnanie z raja. Olej na plátne, 2010.

Na pódiu sa medzičasom striedajú kultúrne vystúpenia a zamestnanci infokancelárie EP, ktorí hovoria o tom, čo Európska únia priniesla Slovensku, a prečo sa oplatí ísť voliť. Škoda len, že ich takmer nik nepočúva. Mnohí sa o akcii nemali odkiaľ dozvedieť, pri prechádzke mestom nevidíme ani jeden plagát, ktorý by podujatie propagoval. Zároveň treba dodať, že počasie nestojí za nič a nevieme si predstaviť, kto by v nečase dobrovoľne stál pod pódiom a hltal informácie o Únii. Bodku za kultúrnym programom dodá neznáma rocková kapela, ktorá hrá síce nahlas, no okrem jedného bezdomovca ani ju takmer nik nepočúva. Popri Banskej Bystrici je súčasťou programu aj v niekoľkých ďalších mestách, pričom jeden z členov kapely je zároveň zamestnanec PR agentúry – spomínaného dodávateľa, ktorý má na starosti zabezpečenie a propagáciu časti Roadshow. Taká slovenská náhoda.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite