Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nechceme Maďarov rozdeľovať

.michal Magušin .témy

Zakladá novú stranu na národnostom princípe. Čo chce okrem generačnej výmeny priniesť Maďarom? Prečo sú strany Most-Híd a SMK pre mladých Maďarov neprijatelné? Čím sa Béla Bugár spreneveril svojim voličom? Odpovedá zakladateľ strany Maďarské fórum Zsolt Simon.

Nechceme Maďarov rozdeľovať TOMÁŠ BENEDIKOVIČ/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 6. júl 2010 Bratislava: Lídri politických strán po podpise koaličnej dohody slovenskej vlády vedenej Ivetou Radičovou. Mikuláš Dzurinda za SDKÚ-DS, Richard Sulík za SaS, Ján Figeľ za KDH a Béla Bugár za Most-Híd, ktorý bol založený len rok predtým.

po určitom váhaní po parlamentných voľbách ste založili vlastnú stranu Maďarské fórum. Bolo to ťažké rozhodnutie?

Nebolo to ani tak moje rozhodnutie a nebolo to po parlamentných voľbách. Bolo to po tom, čo vyšlo najavo, že na Úrade vlády máme nasťahovanú taliansku mafiu a po tom, čo na Slovensku zavraždili novinára so snúbenicou. Strana Most napriek vyhláseniam o odchode z vlády a volaniu po predčasných voľbách vo vláde po Republikovej rade zostala. Medzi Maďarmi sa v plnej nahote začala ukazovať požiadavka na zásadnú zmenu. Vtedy za mnou prišli mladí ľudia s tým, že SMK ani Most voliť nebudú, nemajú koho voliť a chcú stranu, s ktorou by sa identifikovali. Túto stranu nezakladám ja sám, ale skôr vediem mladých ľudí túžiacich po inej politike, ako reprezentuje SMK s Mostom. Chcú generačnú výmenu. Ľudia, ktorí sú tridsať rokov v politike, nemôžu priniesť nič nové. 

aká strana je Maďarské fórum?

Občianska, stredopravá a regionálna. Keď chceme podchytiť Maďarov, nemôžeme povedať, že tá strana bude len liberálna alebo len ľavicová. Treba urobiť priestor pre viaceré prúdy. My chceme stranu s orientáciou na Západ, zostať v EÚ a NATO. Zároveň chceme dať väčší priestor pravicovo zmýšľajúcim ľuďom a vytvoriť im akúsi platformu. Slovensko dnes potrebuje, aby sa Maďari dali dokopy a ich hlasy neprepadli a ukončili vládu Smeru a SNS. Chceme pomôcť, aby sa Slovensko menilo k lepšiemu.

čo okrem generačnej výmeny chcete slovenským Maďarom priniesť?  

Chceme priniesť nové riešenia. Jedným z bodov je, aby štát prestal platiť podielové dane obciam podľa toho, v akej nadmorskej výške sú. Pokiaľ za Slováka či Maďara v Komárne štát platí o 50 centov menej ako za Slováka v Poprade či v Liptovskom Mikuláši, tak to vnímame ako systematické znevýhodnenie občanov maďarskej národnosti, alebo občanov žijúcich na juhu krajiny.

1. september 2017 Bratislava: Premiér Robert Fico a jeho koaliční spojenci počas slávnostného zasadnutia Národnej rady v deň 25. výročia Ústavy. Most-Híd sa rok predtým dostal do parlamentu už tretíkrát za sebou.DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA1. september 2017 Bratislava: Premiér Robert Fico a jeho koaliční spojenci počas slávnostného zasadnutia Národnej rady v deň 25. výročia Ústavy. Most-Híd sa rok predtým dostal do parlamentu už tretíkrát za sebou.

aká je v tom logika?

Je to ešte komunistický prežitok. Vinou klimatických zmien ak nemáte na juhu klimatizáciu, v lete sa upečiete. Dnes už na severe neplatíte viac za vykurovanie škôl či úradov ako v minulosti. Ak je tá budova zateplená, zaplatíte dokonca menej ako za nezateplenú na juhu. Nechceme, aby z nás štát na juhu robil druhoradých občanov, pretože dostávame menej. Nehovoriac o dlhodobej poddimenzovanosti cestnej a železničnej infraštruktúry. Región sa v dôsledku toho nerozvíja a štát sa vzdáva potenciálu, ktorý je na juhu. A to chceme zmeniť. Chceme, aby juh mal nielen politické zastúpenie v parlamente, ale aby sa spájal aj na úrovni samospráv.

keď Béla Bugár zakladal stranu Most-Híd, povedal: „Ťažké je na tom, či ľudia pochopia o čo nám ide, aby sme v čase, keď tu nevieme spolu pokojne žiť, ukázali, že vieme spoločne založiť stranu, kde budeme pokojne existovať v jednej strane všetci: Slováci, Maďari a ďalší.“ O čo ide vám? Prečo ste rezignovali na ideu zmiešanej strany? 

Ja som nerezignoval na túto ideu. Skôr si myslím, že strana Bélu Bugára svojím rozhodnutím vstúpiť do takejto vlády zbúrala všetky idey deklarovanej spolupráce. Mne aj mojim kolegom ide o to, aby mali Maďari v slovenskom parlamente zastúpenie, za ktoré sa nemusia hanbiť. Bez Maďarov sa Slovensko k lepšiemu veľmi ťažko zmení. 

ale videli ste, že ten zmiešaný model fungoval. Voliči to kvitovali. Postavili ste spolu stranu, ktorá fungovala aj so Slovákmi. Prečo teraz chcete čisto maďarskú stranu? Aj vnútorný jazyk máte iba maďarčinu. 

Treba pochopiť, že tých desať rokov boja SMK s Mostom zanechalo na Maďaroch hrubú jazvu. Pre časť maďarských voličov nie je efekt maďarsko-slovenskej spolupráce dostatočný. Dnes je to jediná cesta, ako mobilizovať maďarských a maďarsky cítiacich voličov.

Simon: Most sklamal tým, že urobil opak toho, čo očakávali jeho voliči.

môžu za to podľa nich Slováci, ktorí tam boli? 

Je to výsledok politiky Bélu Bugára, ktorý sa po dvadsiatich šiestich rokoch rozhodol postaviť na zlú stranu. Most a Bugár nesklamali tým, čo vyhlasovali pred voľbami, ale tým, že urobili opak toho, čo voliči oprávnene očakávali. Preto mnohí voliči rezignovali. A keď treba reštart, tak ho treba od samého začiatku. To je dnes možné len na maďarsky cítiacej platforme. Spolupráca medzi Maďarmi a Slovákmi bude musieť existovať a my sa jej nebránime, preto aj chceme slušnú a korektnú spoluprácu so slovenskými stranami. Nevylučujem, že o jedno či dve volebné obdobia sa k tomu zmiešanému modelu vrátime.  

je podľa vás zjednotenie na etnickom princípe najlepšie riešenie? 

Áno. Jediné schodné riešenie. Ak chcem dosiahnuť politický úspech a zmeniť Slovensko k lepšiemu, tak nemôžeme hľadať priestor medzi voličmi slovenskej národnosti. Slovenskí voliči majú veľa svojich nových politických subjektov. Naša úloha je zabezpečiť, aby Maďari mali jasné zastúpenie a potom korektne spolupracovali a prispeli k pozitívnej zmene. 

založenie strany ste ohlásili v septembri 2018, teraz máme máj 2019. Aké sú prvé ohlasy na jej založenie?

Tie ohlasy sa menia. Bol obrovský protivietor, že ideme rozdeľovať. Tento rok to vnímanie rozdeľovania už nie je také silné. Avizovali sme spustenie kampane po prezidentských voľbách a po voľbách do Europarlamentu. Nechceli sme zasahovať do prezidentských volieb, lebo to bola otázka Mostu a SMK rovnako ako voľby do Europarlamentu. Prezidentské voľby boli prepadákom na oboch stranách a pri eurovoľbách si myslím, že sa tie dve miesta neobhája. Na týchto dvoch voľbách vidíme, ako strácajú voličov. Maďarské fórum môže voličov len získať. Spojenie Mostu so stranami Smer a SNS viedlo k rapídnemu prepadnutiu voličských hlasov. My vylučujeme spoluprácu s týmito stranami, ako aj s ĽS NS.

pomerne jasne ste sa vymedzili voči Bélovi Bugárovi a jeho strane Most-Híd, aké máte výhrady proti SMK?

SMK išla cestou dobrí a zlí Maďari. Ja si myslím, že sú len Maďari – nie lepší a horší.

„Spojením so Smerom a SNS obetoval Bugár dlhodobé zastupovanie Maďarov.“

dlhé roky ste však s Bélom Bugárom spolupracovali, bol váš blízky človek. Čo sa medzi vami stalo?

Teraz je po operácií chrbtice, tak dúfam, že je v poriadku. Mal som s ním jeden rozhovor o smerovaní strany ešte pred voľbami. Povedal som mu, že Most by nemal obetovať dlhodobé zastupovanie Maďarov za krátkodobé ciele v takejto koalícii. Odpoveď znela „ak sa na to pozrieme z dlhodobého hľadiska, tak mám pravdu asi ja“. Spojením so Smerom a SNS však obetoval dlhodobé zastupovanie Maďarov, čím im uškodil. Samozrejme, spravil aj veľa dobrého. My chceme prioritne dlhodobé zastupovanie Maďarov u nás, aby Slovensko smerovalo k lepšiemu a nevládli tu ľudia ako Fico, Kaliňák, Bašternák, Kočner a podobne.

ak sa zjednotia Most s SMK a prídu za vami s ponukou spolupráce, tak len bez Bélu Bugára?

To je veľmi hypotetická otázka a myslím si, že touto otázkou sa začneme zapodievať, až keď to nastane.  Posledných päť rokov sa to ani v náznakoch nestalo.

10. marec 2012 Šamorín: Volič vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky, v ktorých Most-Híd získal takmer sedem percent. SMK sa do parlamentu nedostala už druhýkrát za sebou, a ani o štyri roky sa jej to nepodarilo.TIBOR SOMOGYI/PETIT PRESS/PROFIMEDIA10. marec 2012 Šamorín: Volič vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky, v ktorých Most-Híd získal takmer sedem percent. SMK sa do parlamentu nedostala už druhýkrát za sebou, a ani o štyri roky sa jej to nepodarilo.

myslíte, že sa vám za rok podarí dostať do parlamentu?

Áno. Aj Mostu sa to podarilo a bola tam horšia situácia, v ktorej mali proti sebe silné SMK. Ten protivietor, ktorý som cítil pri zakladaní Mostu, dnes pri zakladaní Maďarského fóra už tak necítim. Občania právom očakávajú riešenia a zmeny, ktoré Maďarské fórum prináša. Máme pocit, že Maďarské fórum prekáža iba starým politikom vo vedení strán SMK a Most-Híd, asi cítia, že môžu byť nahradení mladými a novými odborníkmi. 

pri vzniku takýchto strán je vždy dôležitý postoj maďarskej intelektuálnej elity. Ako vnímajú založenie vašej strany?  

Úprimne povedané, neriadim sa ich názorom. Nikdy som sa neriadil názorom druhých, stále som sa riadil podľa svojich zásad. Keď som cítil, že SMK sa radikalizuje, nemal som problém vstať a odísť z tej strany. Keď sa Most zbláznil a šiel do tejto vládnej koalície, čo sa nedalo zlúčiť s mojimi hodnotami, tiež som vstal a odišiel. Ja vidím tých mladých ľudí, ktorí chcú ísť do politiky a chcú veci meniť. Ten ich záujem je taký obrovský, že stokrát prebije tú starú štruktúru, ktorá tridsať rokov hovorí len „ja a ja“. Preto som sa im rozhodol v tom pomáhať.

Zsolt Simon

Narodil sa 26. augusta 1970 v Rimavskej Sobote. Je slovenský politik, poslanec NR SR a bývalý minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Vo voľbách do NR SR v marci 2012 kandidoval na kandidátke Most-Híd na druhom mieste. V roku 1999 vstúpil do Strany maďarskej koalície, kde pôsobil ako expert pre poľnohospodárstvo. V druhej vláde Mikuláša Dzurindu bol v rokoch 2002 až 2006 minister pôdohospodárstva, rovnako ako v rokoch 2010 až 2012 ako člen strany Most-Híd vo vláde Ivety Radičovej. Po voľbách v roku 2016 odišiel z Most-Híd po tom, čo strana uzavrela koalíciu so stranou Smer-SD. Urobil tak ako jediný poslanec tejto strany. Dnes pomáha zakladať Maďarské fórum.

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite