Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vyšetrovanie Kuciakovej vraždy ukázalo, ako je prokuratúra prehnitá

.michal Oláh .matúš Baňovič .témy

Dvaja najbližší spolupracovníci generálneho prokurátora z vážnych dôvodov skončili vo funkcii. Čo sa na prokuratúre deje? Nastal čas túto inštitúciu výrazne zreformovať? Ak áno, ako?

Vyšetrovanie Kuciakovej vraždy ukázalo, ako je prokuratúra prehnitá MARKO ERD/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 29. marec 2019 Bratislava: Generálny prokurátor Jaromír Čižnár oznámuje novinárom, že jeho námestník Peter Šufliarsky odstúpi 1. apríla z funkcie. Dodal, že ešte rozhodne o jeho ďalšom zaradení v rámci Generálnej prokuratúry.

rené Vanek, ktorý bol donedávna námestníkom generálneho prokurátora pre netrestný úsek, opustil túto inštitúciu pre intímne správy s Alenou Zsuzsovou, obvinenou vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Prokurátor Peter Šufliarsky napriek preukázateľným kontaktom s Mariánom Kočnerom zostáva po odstúpení z funkcie námestníka pre trestný úsek naďalej prokurátorom. Ako je možné, že v takom krátkom čase sa ukázali dvaja čelní predstavitelia Generálnej prokuratúry nehodnými zastávať svoje posty?

nevyhnutná očista

Až chladnokrvná vražda dvoch mladých ľudí dokázala spustiť očistu Generálnej prokuratúry. Odhalila pochybné kontakty námestníkov Šufliarskeho a Vaneka, ale i zvrátený svet, v ktorom žil samotný generálny prokurátor. „Je pravdepodobné, že Čižnár o komunikácii medzi Šufliarskym a Kočnerom vedel už skôr, preto je absurdné, že si ho zastával,“ myslia si prokurátori z Generálnej prokuratúry, s ktorými sa .týždeň rozprával a ktorí pre obavu z disciplinárneho konania nechcú byť menovaní. Tento najmocnejší úrad štátnej správy je bezpochyby v najväčšej kríze od svojho založenia v roku 1993. Niekoľko prokurátorov už v minulosti úrad opustilo pre rôzne pochybenia, nikdy však nešlo o dvoch čelných predstaviteľov, odchádzajúcich z dôvodu preukázateľných stykov s ľuďmi obvinenými z objednávky vraždy.

Atmosféra na Generálnej prokuratúre je napriek turbulentným zmenám podľa slov jej pracovníkov napodiv dobrá. Niektorí prokurátori sa „zobudili“ a uvedomili si, čo sa u nich deje. Že tu nejde len o erotické písanie s Alenou Zsuzsovou, čomu dokážu chlapsky porozumieť, ale otvorené kontakty s pravdepodobným objednávateľom vraždy a mafiou, ktorá ovládla prokuratúru. Slušní prokurátori toho už majú „plné zuby“. Očakávať od nich vzburu je nereálne, čo však čakať môžeme, to je pevné odhodlanie konať odvážnejšie aj v ťažkých prípadoch organizovaného zločinu prepojeného na politické špičky.

25. júl 2013 Bratislava: Generálny prokurátor Jaromír Čižnár a prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý počas tlačovej besedy. Tichý vraj dostal pred vraždou novinára Jána Kuciaka esemesku od Mariana Kočnera.TOMÁŠ BENEDIKOVIČ/PETIT PRESS/PROFIMEDIA25. júl 2013 Bratislava: Generálny prokurátor Jaromír Čižnár a prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý počas tlačovej besedy. Tichý vraj dostal pred vraždou novinára Jána Kuciaka esemesku od Mariana Kočnera.

„Ako je možné, že taká závadová osoba, akou je Kočner, ovládala celú prokuratúru?“ kladie hypotetickú otázku jeden z prokurátorov. Podľa neho mal Kočner pravdepodobne kontakt na viacero prokurátorov. Okrem bývalého šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku a svojho švagra Juraja Bartošeka mal Kočner zrejme dosah aj na Ladislava Tichého, Petra Šufliarskeho a s veľkou pravdepodobnosťou aj na Jaromíra Čižnára. Už len pre prešľapy najbližších spolupracovníkov, ktorými sa generálny prokurátor na základe vlastného rozhodnutia obklopil, by mal Čižnár okamžite odstúpiť – hneď po vysvetlení všetkých okolností rezignácie svojich zástupcov. Generálny prokurátor nesmie byť zatienený žiadnym podozrením z kontaktov s organizovaným zločinom. 

Je nepravdepodobné, aby taká intenzívna komunikácia, akú predstavuje 418 SMS, zostala len v elektronickej podobe. Šufliarsky sa podľa dostupných informácií poznal s Kočnerom od roku 2008, keď sa údajne zoznámili na Trnkových narodeninách. V SMS správach sa vraj vyjadroval ku kvalite jednotlivých prokurátorov a prebiehajúcich vyšetrovaní. Podľa jednej z verejne dostupných SMS správ strávili Šufliarsky s Kočnerom dve hodiny sami v aute. 

Generálny prokurátor na tlačovej konferencii prezentoval ich komunikáciu ako priateľskú, Šufliarsky však hovoril o pracovnom vzťahu, počas ktorého sa s Kočnerom stretol len dvakrát. Šufliarsky na prvej tlačovke zrejme vedome uvádzal nepravdivé okolnosti o komunikácii s Kočnerom. Na základe svojej praxe musel vedieť, že išlo o osobu z takzvaných mafiánskych zoznamov. Ide o závažné morálne zlyhanie. Celá kauza spochybňuje fungovanie tejto vrcholovej inštitúcie, pokiaľ ide o zabezpečenie práva a výkonu nestrannej spravodlivosti. Žiada si to vyvodiť zodpovednosť aj od jej šéfa. Jaromír Čižnár však pre svoj odchod žiadny dôvod nevidí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite