Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Normy: Chránia žiakov aj učiteľov

.marína Gálisová .témy

Diskusiu o zneužívaní v školstve, táboroch či reedukačných zariadeniach, ktorá vypukla na Slovensku, možno uvítať jediným slovom: „Konečne!“ Svet je totiž v ochrane zverených osôb oveľa ďalej. A tiež v ochrane dospelých, ktorým sú neplnoletí zverení.

Normy: Chránia žiakov aj učiteľov NEWS (UK) LTD/REX FEATURES/PROFIMEDIA 15. jún 1988 Londýn, Veľká Británia: Michael Jackson s maloletým Jamesom Safechuckom zdraví svojich fanúšikov. O sexuálnom zneužívaní informoval Safechuck a druhá Jacksonova obeť Wade Robson v šokujúcom dokumentárnom filme Leaving Neverland.

michaela Weiserová vyučuje na súkromnej chlapčenskej škole vo Veľkej Británii, kde sú žiaci od 11 do 18 rokov. Učitelia tam musia viackrát do roka čítať a podpisovať dokumenty s prepracovanými pravidlami, ktoré určujú štandardy správania sa k žiakom a aj celkovo spôsob správania vhodný pre zamestnancov školy.

británia: učiteľ ako morálny vzor

Interné školské pravidlá, samozrejme, vychádzajú zo zákonných úprav, ktoré platia pre celé školstvo. K zákonom stanovenému postupu patrí, že škola má zamestnanca vo funkcii designated safeguarding lead, a ten má na starosti všetky podozrenia z prípadného zneužívania či neprofesionálneho správania. Každý učiteľ má povinnosť informovať tohto „referenta“, ak má podozrenie, že sa niečo nečisté deje buď v škole, alebo aj mimo školy.

Je zaujímavé, že interné školské pravidlá podrobne regulujú správanie učiteľov od obliekania, komunikácie, vyjadrovania, dodržiavania morálnych štandardov, možného vzbudzovania pohoršenia. Dokonca špecifikujú aj možnosť, že má učiteľ v rodine osobu, ktorá sa správa spôsobom, aký by mohol spochybniť dobré meno školy (táto osoba pritom so školou oficiálne nemusí mať nič spoločné). V takom prípade je učiteľ povinný na to upozorniť nadriadeného.

„V Británii je absolútne zakázané, aby bol učiteľ sám so žiakom v uzavretej miestnosti.“

Zamestnanci školy majú určené, kde a za akých okolností sa so žiakmi smú a nesmú stretávať, ako sa s nimi smú kontaktovať. Zakázaný je kontakt cez sociálne siete, cez súkromné emaily. Učiteľ by nemal žiaka navštíviť doma a ani žiak učiteľa, ak sa to stane, podáva o tom „hlásenie“ nadriadenému.  Učiteľ má so žiakom komunikovať dôstojne a s rešpektom, učiteľ sa nemá žiaka dotýkať. Tu sú spomenuté aj výnimky, napríklad ak je nutné fyzicky prejaviť žiakovi útechu, prípadne žiakovi fyzicky zabrániť, aby si ublížil alebo ublížil niekomu inému. Nemalo by sa to však stať za okolností, ktoré by boli rizikové.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite