Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mendelejevova periodická tabuľka: Prečo je dôležitá?

.martin Mojžiš .témy

Mendelejevova periodická tabuľka vznikla pred 150 rokmi. Nemala formu tabuľky, nebola veľmi periodická, ale určite bola Mendelejevova. Jej objav sa dodnes považuje za kľúčový zlomový bod v dejinách chémie. Prečo?

Mendelejevova periodická tabuľka: Prečo je dôležitá? KPZFOTO/ALAMY/PROFIMEDIA Černobyľ, Ukrajina 2014: Mendelejevova periodická tabuľka chemických prvkov pred schátranou budovou strednej školy vo vojnovej zóne neďaleko sovietskeho radaru Duga-3. Ruský vedec svoju tabuľku predstavil prvýkrát v roku 1869.

mendelejevova tabuľka je taká známa, že väčšina z nás ju spozná už podľa obrysu. Vlastne najmä podľa obrysu. A ešte podľa toho, že sú v nej, na rozdiel od sudoku, písmená, nie čísla (aj keď čísla sú tam tiež, len menšie). Vieme aj to, že tie písmená označujú chemické prvky. Ale kde presne je ktoré písmeno, to už vie len málokto. No schválne, je kyslík nad sírou, pod sírou, vedľa síry, alebo celkom inde ako síra?

Napriek všeobecnej neznalosti otravných detailov však môžeme konštatovať, že Mendelejevova tabuľka je celebrita. Každý ju pozná už na prvý pohľad, aj keď málokto vie, čo je na nej také významné. Pretože, ako to už na tomto svete chodí, celebritou je najmä preto, lebo je celebrita.

Isteže, nájdu sa ľudia, ktorí si pamätajú, že je významná preto, lebo prvky umiestnené pod sebou majú podobné chemické vlastnosti. Ale je toto naozaj dôvod na svetovú slávu? Predstavme si reklamný leták supermarketu, v ktorom sú v jednom stĺpci pod sebou klobásy, v druhom pivá a v treťom trenírky. Predstavovalo by to významný medzník v dejinách obchodu? Oslavoval by sa takýto leták Lidlu, Billy alebo Kauflandu aj po 150 rokoch?

čo vysvetľuje tabuľka

Mendelejevova tabuľka sa od spomínaného letáku líši v dvoch dôležitých veciach. Po prvé, nie všetky stĺpce obsahujú prvky, ktoré k sebe zjavne patria. V niektorých stĺpcoch síce k sebe patria, ale nie zjavne. A po druhé, tabuľka nevznikla tak, že by Mendelejev pod seba napísal prvky, ktoré k sebe patria. Vznikla na základe iného princípu a chemicky príbuzné prvky sa ocitli pod sebou vcelku neočakávane.

Princíp, na ktorého základe je tabuľka zostrojená, objavil Mendelejev nie v rámci svojej vedeckej práce, ale pri písaní učebnice chémie. Jednotlivé kapitoly učebnice venoval skupinám prvkov, ktoré mali navzájom podobné chemické vlastnosti. Jedna kapitola sa venovala chlóru, fluóru, brómu a jódu, iná sodíku, draslíku, lítiu, rubídiu a céziu, ďalšia horčíku, vápniku, stronciu, báriu a berýliu. A potom nevedel pokračovať. Pre ďalšie prvky nemal nijaké jasné kritérium podobnosti. A tak začal nejaké kritérium hľadať. Našiel ho 17. februára 1869. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite