Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mikloško či Mistrík, ale aj Harabin a Kotleba. Koho a prečo volia kresťania

.michal Oláh .dominik Harman .matúš Baňovič .témy

Konzervatívni, osobitne kresťanskí voliči sú pred prezidentskými voľbami roztrieštení do rôznych skupín s odlišnými názormi na jednotlivých kandidátov. Prečo sa nezhodnú na jednom mene?

Mikloško či Mistrík, ale aj Harabin a Kotleba. Koho a prečo volia kresťania MARTIN HAVRAN/SITA 15. marec 2014 Nitra: Improvizovaná spovednica počas Modlitbového dňa k úcte Panny Márie v deň volieb prezidenta.

harabinovci, mikloškovci, kotlebovci, krajniakovci, dankovci či čaputovsko-mistríkovci. Asi takto by sa dali podľa preferovaných kandidátov pomenovať voličské skupiny konzervatívne orientovaných ľudí pred marcovými voľbami. Zoznam má jasné posolstvo: rozdrobenosť. Na našej politickej scéne to síce nie je žiadna novinka, tentoraz sa však zmätok zdá ešte väčší, ako pred piatimi rokmi, keď sa tento typ voliča vedel vo väčšom počte postaviť za Radoslava Procházku či za Andreja Kisku, silných, zvoliteľných kandidátov. Dnes je všetko inak. Zmätok v konzervatívnych radoch výrazne ilustruje aj to, že Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), kde sa „tvrdé jadro“ spomínaného typu voliča koncentruje, do dnešného dňa svojho kandidáta nepostavilo a nikoho zatiaľ ani nepodporilo. Veľmi dlho „vajatalo“ aj OĽaNO, kde viacero poslancov na seba viaže konzervatívneho voliča. Aké sú najzaujímavejšie konzervatívne politické skupiny a čo si myslia o prezidentských kandidátoch?

kuffovci

Konzervatívny verejný intelektuál a exminister vnútra Vladimír Palko komentoval nedávny odchod europoslankyne Anny Záborskej z KDH a stav kresťanskej politiky na Slovensku slovami: „Nedeje sa nič prekvapujúce. Ide o normálne viditeľné dôsledky dlhoročnej krizy, ktorá ešte nedobehla do konca.“ S jeho slovami sa dá súhlasiť. Momentálne, rok pred parlamentnými voľbami, nastáva nevídané trieštenie kresťanských konzervatívcov. Z odídencov z KDH, premiešaných s ďalšími „prúdmi“, zrejme onedlho vznikne až dvojica politických strán. Každý z aktérov prezentuje pri založení nových strán tie najušľachtilejšie úmysly. Sľubujú namiešanie správneho pomeru kresťanského konzervativizmu na (podľa nich) liberálnej politickej scéne.

„Palko: Ide o dôsledky dlhoročnej krízy, ktorá ešte nedobehla do konca. “

Prvá, menej známa platforma, je Kresťanská demokracia – Život a prosperita (KDŽP),  ktorá si dala za cieľ nahradiť „liberálnu demokraciu, ktorá výrazným spôsobom prispela k implementácii zákonov proti ochrane života a rodiny“. KDH považujú za zliberalizovanú stranu bez mandátu reprezentovať kresťanskodemokratickú politiku Slovenska. Kto sú? Na otázky .týždňa odpovedať odmietli, od blízkych spolupracovníkov, väčšinou odídencov z KDH, presiakli na povrch informácie o tichej podpore od populárneho žakovského farára Mariána Kuffu. Svedčí o tom zbieranie podpisov na registráciu strany počas kontroverzných akcií nazvaných Zastavme zlo z Istanbulu, namierených proti Istanbulskému dohovoru. Na jednej z týchto akcií Kuffa vznik novej strany aj priamo podporil z kazateľnice.

Za vznikajúcou stranou stoja zatiaľ mediálne neznáme osoby, ako exkádehák Dárius Hatok, Peter Molda, Miroslav Vetrík či Tibor Pénzeš. Šepká sa aj o podpore poslanca Eduarda Adamčíka, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke strany Sieť. Napriek zostave bez „hviezdnych“ mien však Kuffovou podporou projekt novej strany získava rozmer, ktorý by bolo ľahkovážne prehliadať. Výsledok vidieť už dnes, KDŽP predložila 14-tisíc podpisov na registráciu strany. Myšlienkový svet „ich ľudí“ sa dá dobre zmapovať na portáli svetlosveta.sk, kde okrem iného dostáva v blogoch priestor prezidentský kandidát Štefan Harabin. Ten Štefan Harabin, ktorý presne vie, ako má túto voličskú skupinu oslovovať: oháňať sa svojím bojom za národ, život a rodinu a opierať sa o autoritu kňaza zo Žakoviec. Pri pohľade na situáciu v okolitých štátoch vyvolávajú takéto myšlienky oprávnenú obavu. Kresťanstvo spojené s nacionalizmom nahráva antisystémovým prezidentským kandidátom, ktorí podľa niektorých prieskumov môžu smerovať do druhého kola volieb. Voliči KDŽP či kuffovci by zrejme v prezidentských voľbách volili práve Harabina, keďže druhá voľba, František Mikloško, má na ich vkus „príliš veľa priateľov medzi liberálmi“ a „zastával sa Bezáka“. Harabinovi stačí správne hovoriť o morálnoetických témach a celá jeho mečiarovská, komunistická či sudcovská minulosť je v očiach istej skupiny kresťanskokonzervatívnych voličov nepodstatná vec. Istá časť ľudí KDŽP Mikloška predsa len podporí, zvyšok sa rozdelí medzi Krajniaka, Kotlebu a možno aj Andreja Danka.

10. január 2019 Bratislava: František Mikloško predstavuje svoj volebný program v priestoroch Umeleckej besedy.DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA10. január 2019 Bratislava: František Mikloško predstavuje svoj volebný program v priestoroch Umeleckej besedy.

nové KDH?

V ďalšom subjekte, ktorý sa môže vykreovať okolo europoslancov Anny Záborskej a Branislava Škripeka či poslanca Richarda Vašečku, si môžeme byť istí väčšou mierou politickej slušnosti. Založenie strany je ešte neisté napriek tomu, že informácie o prípravách už prenikli, možno predčasne, do médií. Branislav Škripek s Richardom Vašečkom napriek rokom v politike pôsobia trocha neotesane a ľahko sa môže stať, že ak sa im nepodarí získať viac schopných spolupútnikov, so svojou úzkou agendou oslovia len veľmi obmedzený okruh voličov. Anna Záborská je oproti nim skúsená dáma s potenciálom spájať príslušníkov rôznych názorových táborov bez potreby straty kresťanskej identity, posledné desaťročie je však známa skôr v Bruseli ako na Slovensku. Navyše, nie je zatiaľ isté, či spomínané osobnosti vôbec dospejú k spoločnej dohode. Zatiaľ sa zdá, že nemajú pripravený ani len názov. Naopak, ich rozhodnutie nerobiť kompromisy so svedomím vo svojich materských stranách, ktoré opúšťajú, je zrejme pevné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite