Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štastné a zadlžené. Prečo nám dlhy rastú najrýchlejšie v Európe

.filip Minich .témy

Nehnuteľnosti, autá, počítače, domáce spotrebiče aj dovolenky. Šetríme neradi, za to však radi míňame. Máme najviac dlhov v regióne. Prečo sme takí? Aké riziká plynú z rýchleho zadlžovania? A budeme to vôbec vedieť splácať, keď príde kríza?

Štastné a zadlžené. Prečo nám dlhy rastú najrýchlejšie v Európe BORIS NÉMETH

chcete peniaze? Nie je problém. Stačí jedno áno, alebo dokonca len jeden klik a môžete mať aj desaťtisíce eur. V bankomate, cez počítač, v mobilnej aplikácii. Nikam netreba chodiť, trvá to len pár minút a dokonca nemusíte byť ani klientom. Banky aj nebankovky neustále lákajú masívnymi kampaňami. Blížia sa Vianoce, doprajte sebe aj blízkym. Užite si náš tovar hneď – na splátky, hlásajú zas obchodné domy. Podľa tvrdých dát NBS to očividne zaberá. Slovensko ovládla kultúra zadlžovania sa.

najzadlženejší v regióne

Slováci aktuálne dlhujú bankám približne 35 miliárd eur. V roku 2008 to bolo výrazne menej, iba okolo osem miliárd. Dlh na jedného obyvateľa Slovenska počas uplynulej dekády stúpol z približne 1 500 na 6 500 eur. Ide o obrovský a nevídaný nárast. Obyvatelia žiadneho iného štátu Európskej únie sa v posledných rokoch nezadlžovali takým rýchlym tempom. Zároveň sa Slováci stali najzadlženejším národom z celého regiónu strednej a východnej Európy. Dlhy domácností sa priblížili západným štátom, napríklad Taliansku. 

Toto zadlžovanie vieme rozdeliť do troch základných kategórií – na bývanie, pre vlastnú spotrebu (často nepotrebnú) a z núdze, keď si človek musí pravidelne požičiavať od úžerníkov, aby vôbec zaplatil účty.

Pomerne pochopiteľný je rast úverov na bývanie a hypoték. Ceny nehnuteľností stúpajú, úroky sú stále historicky nízke, nájomné bývanie prakticky nefunguje a ak sa chcú mladí ľudia dostať k vlastnému bytu, spravidla nemajú inú možnosť, ako sa na desiatky rokov zadlžiť. Pôžičky spojené s bývaním tvoria vyše polovicu dlhov obyvateľstva a očakáva sa, že pre takmer neexistujúci trh s nájomnými bytmi budú pokračovať v raste. 

BORIS NÉMETH

Nehnuteľnosti sa z dlhodobého hľadiska javia ako dobrá investícia a v istom zmysle aj forma sporenia. Ich hodnota, obzvlášť v mestách, neustále rastie a dá sa očakávať, že tento trend sa v budúcnosti zásadným spôsobom nezmení. Ak si dnes človek kúpi byt, je takmer isté, že o 20 či 30 rokov bude mať väčšiu hodnotu. Podľa prieskumov považuje väčšina Slovákov kúpu nehnuteľnosti za najlepšie investované peniaze. 

Národná banka však upozorňuje, že v budúcnosti budú musieť samosprávy a vláda výrazne rozhýbať a zväčšiť trh s nájomnými bytmi. Vlastniť nehnuteľnosť si jednoducho nebude môcť dovoliť každý. Navyše, ak si bude aj naďalej brať hypotéky toľko ľudí, ako dnes, môže to v prípade náhleho zhoršenia ekonomického vývoja spôsobiť obrie problémy. Ak príliš zadlžení ľudia stratia robotu, nebudú vedieť splácať. Banka im v najhoršom prípade vezme byt, no ak je takýchto ľudí a bytov veľa, problém má celý štát. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite