Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Putinova digitálna armáda

.filip Minich .témy

Novodobé vojsko zložené z hekerov a konšpirátorov útočí na Západ. Objavuje sa čoraz viac dôkazov o tom, že Kremeľ podporuje celú armádu ľudí, ktorí cielene šíria a propagujú „ruský pohľad na svet”.

Putinova digitálna armáda ALEXEI DRZUHININ/SPUTNIK/KREMLIN POOL/SITA/AP 6. júl 2018 Moskva, Rusko: Prezident Vladimír Putin vystúpil s prejavom na konferencii o kyberbezpečnosti. Tvrdí, že je dôležité vyvinúť spoločné bezpečnostné štandardy, ktoré budú vyhovovať všetkým národom.

konšpiračné médium Zem a Vek sa koncom októbra prerieklo. Na fejsbúku sa sťažovalo, že na bratislavskom letisku policajti na niekoľko hodín zadržali ruského občana žijúceho na Slovensku, ktorý sa vracal z Moskvy. Ide o Eugenija Paľceva, ktorý podľa Zem a Vek píše pre populárny dezinformačný web Hlavné správy. 

Meno Eugenij Paľcev však na portáli Hlavných správ nikde nenájdete. Administrátori fejsbúkovej stránky Dezinformácie, Hoaxy, Propaganda, ktorí detailne sledujú celú dezinformačnú scénu, upozornili, že Paľcev píše pre Hlavné správy pod pseudonymom Eugen Rusnák. 

Ten pravidelne uverejňuje propagandistické články, v ktorých napríklad tvrdí, že za kauzou Skripaľ stál Londýn, aby vytvoril zámienku na vojnu s Ruskom. Takisto uverejnil, že na Ukrajine vláda povolila obchod s ľudskými orgánmi, či oslavne písal, že „ruská stíhačka vystrašila americké lietadlo“. Texty Eugena Rusnáka pravidelne uverejňoval aj český portál Vlastenecké noviny. Titulok jedného z Rusnákových článkov hlásil, že „Porošenko je zrejme nacista na drogách“, v inom zas tvrdil, že Poľsko okupujú jednotky SS, pričom touto skratkou pomenoval Spojené štáty. 

„Jednu z najnavštevovanejších dezinformačných stránok v Lotyšsku financuje ruská vláda.“

Financovanie Hlavných správ je dodnes nejasné. Portál funguje cez občianske združenie Heuréka Evolution – HS, napísané na šéfredaktora Róberta Sopka. Web, ktorý umne mixuje agentúrne správy s kontroverznými vyjadreniami slovenských politikov a ruskou propagandou, navštevuje vyše milión ľudí mesačne. Systém predplatiteľov ani platený obsah portál nemá.

Eugen Paľcev (Rusnák) je jedným z hlavných prispievateľov Hlavných správ. Svoje články môže písať za pár eur z vlastného presvedčenia. Existuje však aj možnosť, že na tom dobre zarába. Tajné služby v Pobaltských štátoch získali dôkazy, že podobné aktivity sú vo východnej časti EÚ štedro odmeňované z ruskej štátnej pokladnice. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite