Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V zdravom čreve je niečo, čo zatiaľ nepoznáme

.elena Akácsová .témy

Molekulárny biológ a lekár Roman Gardlík z ústavu Molekulárnej biomedicíny sa mikrobiómu venuje len okrajovo. A hoci ho mrzí, že na Slovensku sme ďaleko za svetom, nabáda na opatrnosť pri používaní liečby, ktorá nie je poriadne preskúmaná.

čo na vašom pracovisku v súvislosti s mikrobiómom skúmate? 

Zaoberáme sa výskumom zápalových črevných chorôb ako Crohnova choroba a ulcerózna kolitída na predklinickej úrovni. Na zvieracích modeloch, väčšinou myškách. Navodíme im chorobu a sledujeme patogenézu na molekulárnej úrovni, vrátane úlohy mikróbov v čreve. Cieľom je odhaliť, čo sa pri tej chorobe deje, ktorá frakcia zápalovej odpovede sa spúšťa, ktoré procesy spúšťa. Sledujeme tiež, ktoré látky tam zohrávajú dôležitú úlohu a v budúcnosti by vďaka nim bolo možné vyvinúť novú a efektívnejšiu terapiu. 

ako to prebieha? 

Zobrali sme obsah čreva od zdravých myšiek, zamrazili sme ho. Zdravým myškám sme spôsobili chorobu a rozdelili ich na rezistentné, u ktorých sa choroba neprejavila, alebo len veľmi mierne, a senzitívne, tie ju mali veľmi závažnú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite