Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Krst baktériami

.denisa Gdovinová .témy

Ako sa vlastne črevná mikrobióta začne budovať? Kedy tie dobrácke baktérie naskáču na dieťa prvýkrát? Odpovede na tieto otázky sú absolútne kľúčové. Baktérie, ktoré nachytáme pri narodení, s nami zostanú po celý život.

Krst baktériami SCIMAT/SCIENCE SOURCE/PROFIMEDIA Laktobacil je prirodzený obyvateľ úst, žalúdka, čriev a vagíny, pomáha udržiavať kyslé prostredie, v ktorom sa nedarí patogénom.

snáď neexistuje niečo, čo by v ľudskom organizme baktérie neovplyvňovali – majú podiel na fungovaní mozgu až po psychickú pohodu. Keďže výskumy dokladujú, že zásadné osídlenie baktériami sa deje už pred narodením dieťaťa, toto poznanie je ďalším vážnym dôkazom toho, aký dôležitý je správny a bezpečný pôrod. A nebude prekvapivé, ak prezradíme záver dopredu – absolútne najlepší je ten prirodzený. A to aj pre správnu bakteriálnu výbavu. 

z úst do brucha

Prednosta Gynekologicko pôrodníckej kliniky v Nemocnici Ružinov v Bratislave Jozef Záhumenský začína zoširoka. Nebolo to tak dávno, čo si lekári pôvodne mysleli, že plod vyrastá v maternici v prísne sterilnom, bezbaktériovom prostredí. „Predtým sme mali len jednoduché vyšetrovacie metódy, ako napríklad kultiváciu, ktorá nezachytila malé množstvo baktérií. Najnovšie genetické metódy však dokazujú, že už v plodovej vode, na placente, aj na samotnom plode sa baktérie nachádzajú aj za normálnych okolností a ovplyvňujú vývoj plodu,” vysvetľuje Záhumenský. 

Baktérie nachádzajúce sa na placente majú pritom zaujímavé zloženie. Záhumenský vysvetľuje, že sú totožné s tými, ktoré má tehotná žena v ústnej dutine. Tie prechádzajú krvou až k plodu. Preto je dôležité, aby sa žena, ktorá plánuje otehotnieť, dôkladne starala o zdravú ústnu dutinu. Akýkoľvek zápal v nej dokonca zvyšuje riziko predčasného pôrodu.

„Najmä laktobacily a bifidobaktérie dokážu u novorodenca naštartovať zdravú imunitu.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite