Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najväčší problém sú darcovia

.elena Akácsová .témy

Profesor Tibor Hlavatý, internista, gastroenterológ z Gastroenterologického a hepatologického oddelenia V. internej kliniky LFUK a UNB ako prvý na Slovensku používa od konca minulého roka FMT na liečenie chronického zápalu hrubého čreva.

ako ste sa k fekálnej mikrobiálnej transplantácii (FMT) dostali?

Ochoreniam hrubého čreva, obzvlášť chronickým zápalovým ochoreniam, sa venujem 15 rokov, a pri tých sa na medzinárodných vedeckých konferenciách o mikrobióme diskutuje celé roky. Vykonalo sa aj veľa klinických štúdii, prvé boli publikované pred 20. rokmi, ako modulovať črevný mikrobióm, aby to malo priaznivý dopad na rôzne črevné ochorenia. Chronické aj infekčné. 

čím sa moduluje? 

Antibiotikami a probiotikami, teraz najnovšie vieme transplantovať upravený filtrát zo stolice. Veľa sa debatovalo na tému, ako to vlastne robiť. To znamená, od akých darcov transplantát získať, akým spôsobom ho podať pacientovi, či v klizmách, kapsulách, kolonoskopicky, či raz alebo viac razy. V posledných rokoch sa publikovalo niekoľko klinických štúdií aj s ulceróznou kolitídou, teda ochorením, ktorému sa venujem. Konsezuálne sa ukázalo, že to pomáha asi polovici pacientov a je to bez vedľajších účinkov. 

polovica je dosť? 

Pri štúdii je polovica dosť. Najmä, keď sú to pacienti, ktorí už zlyhali na všetkom ostatnom, ktorým doterajšia liečba nepomáhala. To sú tí najťažší pacienti. Ak u takých je úspešnosť päťdesiatpercentná, je predpoklad, že pri menej závažných môže byť aj vyššia. Aj ja mám niekoľko pacientov, pri ktorých nech robíme, čo robíme, nevieme im stopercentne pomôcť. Boli otvorení novým liečebným metódam, tak sme im ich ponúkli. 

neodrádzala ich samotná predstava toho výkonu? 

Odrádzala, ale najväčší problém sú darcovia. Nemáme darcovské banky ako v krajinách, kde sa to vykonáva dlhšie a už vznikli zabehnuté postupy. Darcov vieme získať iba z malého okruhu ľudí okolo pacienta, navyše musia spĺňať pomerne prísne kritériá. Takže aj u tých pár dostupných ľudí podchvíľou nájdeme niečo, čo ich vylučuje  z okruhu darcov. Alebo si to niekto nakoniec rozmyslí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite