Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Značka Merkel slabne

.alexandra Minich .filip Minich .témy

Takmer 30 rokov po zjednotení Nemecka sa priepasť medzi západnou a východnou časťou krajiny stále nepodarilo zaceliť. Migračná kríza ju ešte zväčšila, z čoho ťaží populistická strana AfD. Čo jej rastúca podpora znamená pre krajinu? Pýtali sme sa politológa Maika Herolda.

Značka Merkel slabne BORIS NÉMETH Tisícky ľudí pochodujú ulicami nočných Drážďan. Demonštranti chcú, aby o nich vedelo celé mesto. Dohliadajú na nich stovky policajtov.

na proteste hnutia Pegida sme videli najmä starších ľudí. Sú to zároveň podporovatelia a voliči AfD?

Ide prevažne o ľudí vo veku 40 až 60 rokov. To platí aj pre protestujúcich, aj pre voličov AfD. Povedal by som, že je to otázka špecifickej generácie najviac zasiahnutej zmenami, ktoré priniesla transformácia na začiatku deväťdesiatych rokov. Niektorí moji kolegovia hovoria, že je to generácia, ktorá v roku 1990 očakávala, že ich životná úroveň raketovo porastie. Transformácia však so sebou priniesla aj problémy a očakávania ľudí boli oveľa vyššie než možnosti. Mnohí preto teraz začali spomínať na mladosť a zažívajú doslova sklamanie a rozčarovanie z toho, čo priniesla zmena režimu.

a migračná kríza bola akýmsi spúšťačom toho celého...

Presne tak. Bola to téma, ktorá spôsobila v spoločnosti zemetrasenie. Bolo to, ako keby spod povrchu explodovala sopka a totálne rozdelila spoločnosť.

tí ľudia protestujú špecificky proti moslimským migrantom alebo proti prisťahovalcom vo všeobecnosti, vrátane tých zo strednej a východnej Európy?

Oni síce protestujú proti migrácii, no jediná vec, ktorú pod tým majú na mysli, je migrácia z Blízkeho východu a Afriky. Čiže proti ľuďom, ktorí pochádzajú z iných kultúr. Tu v Drážďanoch je veľa prisťahovalcov z východnej Európy, je tu aj veľa Rusov, no proti nim protesty nie sú namierené. Migranti sa tu berú rovnako ako u vás – ľudia majú v hlavách presný obraz migranta – a je to buď moslim, alebo černoch.

„Jej potenciál sa vyčerpal. Angela Merkel pôjde do dôchodku.“

čiže je to podobné vnímanie ako v krajinách Vyšehradskej štvorky.

Áno, východné Nemecko bolo takisto súčasťou východného bloku, čiže nálady v ňom sú presne také, aké sú dnes v Poľsku, Maďarsku, Česku či na Slovensku. Ľudia si tu myslia o migračnej kríze takmer totožné veci, ako si myslí väčšina ľudí u vás doma. Nemecko sa však zjednotilo a kríza len odhalila obrovskú priepasť v rozdielnej politickej kultúre medzi východom a západom krajiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite