Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pochodovali sme s nemeckými nacionalistami

.alexandra Minich .filip Minich .témy

„Jeden deň sme tolerantní, na druhý nás zabijú vo vlastnej krajine,“ zakričí s hnevom v hlase starší pán na invalidnom vozíku s klobúčikom vo farbách nemeckej trikolóry. Dav demonštrantov nahlas opakuje po ňom a v sprievode stoviek policajtov postupuje drážďanskými ulicami.

Pochodovali sme s nemeckými nacionalistami BORIS NÉMETH 24. september 2018 Drážďany, Nemecko: Prívrženci hnutia Pegida pred začiatkom pravidelnej demonštrácie proti imigrantom.

z diaľky počujeme vyhrávať akordeón a skupinka dobre naladených Nemcov si v jeho rytme spieva ľudovky. Blížime sa k drážďanskému námestiu Neumarkt, kde sa pred kostolom Panny Márie chystá demonštrácia antiimigračného hnutia Pegida. Na začiatku to pôsobí dojmom, akoby sa tu pripravoval jarmok či pouličná veselica. Postupne prichádza čoraz viac policajtov. Pohľad na ich špeciálnu výzbroj prezrádza, že až taká selanka to nebude.

O pol siedmej večer sa už námestie rýchlo zapĺňa. Z reproduktorov sa odrazu ozve výpravná hudba a na pódium prichádzajú organizátori a rečníci. „Vítame všetkých patriotov,“ kričí k približne trojtisícovému davu jeden z čelných predstaviteľov Pegidy Wolfgang Taufkirch. Na malom pódiu sa spolu s ním tlačia aj ďalší členovia hnutia vrátane zakladateľa Lutza Bachmanna. V príhovoroch neustále hovoria o migrantoch a cielene s nimi spájajú kriminalitu, násilie, terorizmus a strach bežných Nemcov. Pegida okamžite určuje aj hlavného vinníka – kancelárku Merkelovú, ktorá utečencov pustila do krajiny. Merkel muss weg, preč s Merkelovou, kričí dav svoj azda najobľúbenejší pokrik. „Berú nám prácu, ich vinou rastie nájomné aj dane,“ ozýva sa ďalej z pódia. Ľudia súhlasne tlieskajú a mávajú nemeckými vlajkami aj transparentmi posielajúcimi kancelárku aj prisťahovalcov kade ľahšie. 

Práve v Drážďanoch sa nacionalistické hnutie Pegida pred troma rokmi zrodilo. Názov v preklade znamená Patriotickí Európania proti islamizácii Západu. Pegida sama osebe nemá politické ambície, ich hlasom v parlamente je však strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), s ktorou sa vzájomne podporujú a spolupracujú. Kto chce, môže priamo na protestoch prispieť na jej činnosť či zobrať si propagačný letáčik plný fráz o ochrane Nemecka, jeho kultúry a hraníc. Dočíta sa aj o údajne rastúcej kriminalite, ktorá síce podľa policajných štatistík medzi rokmi 2016 a 2017 klesla, no AfD tvrdí iné. A mnoho ľudí to cíti rovnako.

„Prišli sme protestovať proti Merkelovej a proti migrantom. Do Drážďan ich počas utečeneckej krízy prišlo veľmi veľa. Po zotmení sa centrum mení na kriminálnu zónu. Je to veľký problém,“ sťažujú sa dvaja mladíci, ktorí v rukách držia žlto-čierne vlajky hnutia Pegida. Mladí ľudia sú však na demonštrácii skôr výnimkou. Gro protestujúcich tvoria štyridsiatnici až šesťdesiatnici z nižšej strednej vrstvy. Na námestí sa schádzajú pravidelne každý pondelok. Vždy, keď sa stane nejaký útok, účasť je vyššia. Niektorí si nosia vlastné stoličky, iní majú kreatívne transparenty či nemecké a krajinské vlajky, často podomácky pripevnené na drevených paliciach či teleskopických tyčiach. Vyzerá to tak, akoby niektorí v odpore našli nový zmysel života a Pegida im na oplátku dáva jasne najavo, že tu sa ráta každá ruka aj noha. Svoje miesto si nájdu všetci – aj vozíčkari, pre ktorých je vyhradený špeciálny priestor úplne vpredu. Len nech každý dobre počuje, vidí a keď prídu voľby, nech správne hlasuje.  

Demonštranti mávajú vlajkami rôznych štátov a nemeckých krajov. Na pódiu rečnia čelní predstavitelia nacionalistického hnutia Pegida.BORIS NÉMETHDemonštranti mávajú vlajkami rôznych štátov a nemeckých krajov. Na pódiu rečnia čelní predstavitelia nacionalistického hnutia Pegida.

Lídri Pegidy odrazu z pódia ohlasujú pochod mestom, aby nespokojných videli aj ostatní obyvatelia. Za sprievodu stoviek policajtov tak kráčame nočnými ulicami Drážďan spoločne s niekoľkotisícovým davom. Z megafónov sa neustále ozývajú výzvy na zachovanie pokoja. Imidž dobrých a spravodlivých je pre Pegidu evidentne dôležitý. 

Kritická situácia nastáva v okamihu kontaktu s protidemonštráciou drážďanských hipsterov a antifašistov, ktorí na protest pískajú a koordinovane cinkajú bicyklovými zvončekmi. Táto skupina je výrazne menšia. „Hanbite sa, nacionalizmus do dnešného sveta nepatrí,“ kričia mladí. „Máte vymyté mozgy,“ odpovedá druhá a početnejšia strana. Policajti vlastnými telami oddeľujú obe skupiny, aby nedošlo k násiliu. Tentoraz bol protest napokon pokojný. No Drážďany aj iné nemecké mestá už zažili nejeden večer, keď sa dve znepriatelené skupiny pustili do seba. Dokonale rozdelená spoločnosť.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite