Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jozef Božik: Mečiar HZDS založil aj zničil

.michal Oláh .témy

Ako sedemnásťročný obdivoval HZDS pre jeho pronárodnú orientáciu. Dva roky bol podpredsedom strany. Po dezilúzii z Mečiara ho vyzval, aby odstúpil a v roku 2010 sám stranu opustil. Primátor Partizánskeho a podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jozef Božik.

Jozef Božik: Mečiar HZDS založil aj zničil MAĽBA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NÁMET RÓBERT CSERE

V rozhovore vám prinášame pohľad do myšlienkového sveta dlhoročného Mečiarovho obdivovateľa. 

na Ponitrí ste v roku 1993 založili pobočku Hnutia mládeže za demokratické Slovensko (HMZDS). Aké boli vaše politické začiatky?

Politika ma zaujímala od detstva. Pozorne som sledoval médiá, som národne orientovaný a atmosféra na hornej Nitre bola orientovaná na HZDS. Vtedy som ich myšlienkam veril a stotožňoval sa s osobnosťami, ktoré túto politiku podporovali. Rozhodol som sa preto obnoviť pobočku HMZDS v našom regióne; tá tam síce fungovala aj predtým, do roku 1993, no zanikla.

prečo zanikla?

Súviselo to s odchodom Milana Kňažka a mala vtedy len pätnásť členov. Prešiel som normálnym výberovým konaním na volebného manažéra. Tam sa začal odvíjať príbeh, ktorý v roku 2000 viedol k tomu, že som sa stal podpredsedom HZDS. V roku 1997 som sa stále venoval mládeži a stal sa predsedom okresného predstavenstva HZDS v Partizánskom. Dnes celé strany nemajú toľko členov na celom území Slovenska, ako ich bolo u mňa v okrese.

koľko bolo tých členov?

Ako okresný predseda som mal miestne organizácie v každej obci a evidovali sme 824 členov v okrese Partizánske s 48-tisícovým obyvateľstvom. V roku 1996 som sa stal predsedom Slovenského mládežníckeho snemu, to bola strešná organizácia pre mimovládne organizácie pracujúce s deťmi a mládežou, ktoré nenašli podporu v Rade mládeže Slovenska. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite