Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na čo Fico nemyslel, keď vymýšľal obedy zadarmo

.filip Minich .filip Olšovský .slovensko

Obedy zadarmo pre deti. Len odľud môže byť proti. Alebo ten, kto trochu potlačí emócie, pozrie sa na zástup argumentov a zistí, že to naozaj nie je dobrý nápad.

Na čo Fico nemyslel, keď vymýšľal obedy zadarmo Branislav Bibel/SITA

máločo vyzerá na papieri tak dobre, ako jedlo pre najmenších zadarmo. A málokedy sa oponent démonizuje jednoduchšie, ako keď o ňom môžete napísať, že nie je ochotný dopriať deťom ani teplé jedlo. Lenže také jednoduché to ani v tomto prípade nebude. Pretože, hoci to tak môže na prvý aj druhý pohľad vyzerať, aktuálny návrh vládneho Smeru na obedy zadarmo je jednoducho hlúpy. Dôvodov, prečo je to tak, je celý zástup. Na začiatok sa stačí spýtať na miestach, ktorých táto zmena zasiahne najviac – v školských jedálňach.

pomyje za peniaze

Janka Kuricová robí kuchárku štyridsaťpäť rokov, z ktorých veľkú časť pôsobí ako vedúca jedálne Základnej školy Gejzu Dusíka v Galante. Pripravených má viacero dôvodov, pre ktoré je návrh na obedy zadarmo, teda presnejšie euro dvadsať od štátu pre zriaďovateľa za každý obed pre žiaka, podľa nej „blbosť“. Najprv ukazuje Kuricová na tenký zakladač, v ktorom sú údaje o deťoch, ktoré majú vinou nízkeho príjmu rodičov nárok na takzvaný sociálny obed od mesta. Rodičia, ktorí na mestskom úrade dokladujú svoju hmotnú núdzu, za obed platia iba symbolickú sumu (jeden cent za žiakov prvého stupňa, deväť centov za druhostupniarov). „Dnes je desiateho, od zriaďovateľa nemáme ani korunu, ale varíme pre nich,“ upozorňuje Kuricová na komplikovanú byrokraciu. Pokiaľ bude na faktúry od mesta odkázaná pri všetkých deťoch, môže sa podľa nej ľahko stať, že nestihne v určenom termíne vyplatiť dodávateľov. „Ten proces trvá strašne dlho a keď tu budem mať päťsto stravníkov, budem podľa toho musieť aj nakupovať, a nie každý dodávateľ mi umožní platiť po splatnosti,“ vysvetľuje Kuricová.Škola bude musieť variť pre všetkých žiakov, no – v závislosti od atraktivity obeda – sa každý deň príde najesť iný počet detí.BORIS NÉMETHŠkola bude musieť variť pre všetkých žiakov, no – v závislosti od atraktivity obeda – sa každý deň príde najesť iný počet detí.

Oveľa väčší problém je však podľa vedúcej kuchyne v galantskej škole to, že po novom by neexistoval spôsob, ako odsledovať, koľko detí na obed naozaj príde. Dnes majú žiaci, a najmä ich rodičia, aspoň nejakú motiváciu upovedomiť kuchárky, že na obed neprídu – obed si odhlásia a ušetria niečo vyše eura. Keď budú obedy zadarmo, takáto motivácia úplne zmizne. Škola bude variť pre všetkých žiakov školy, no podľa atraktivity jedla či obsadenosti jedálne príde na obed raz deväťdesiat, inokedy šesťdesiat či sedemdesiat percent stravníkov. Výsledok? Okrem obrovského plytvania aj ďalšia ekonomická záťaž pre jedálne. „Budeme mať pomyje a za tie škola platí. Momentálne mesačne okolo tridsaťpäť eur. No verím tomu, že keď príde k obedom zadarmo, tak objem, ktorý mám za týždeň, budeme produkovať za deň. A to nie je plytvanie?“ pýta sa rečnícky Kuricová.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite