Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aká bude Kiskova strana? Poznáme prezidentove plány, prvé mená a reakcie opozičných strán

.michal Magušin .matúš Baňovič .michal Oláh .témy

Do pripravovanej strany Andreja Kisku mnohí už teraz vkladajú obrovské nádeje. Ako má tento subjekt vyzerať? Budú jeho súčasťou strany Spolu a Progresívne Slovensko? Aké známe mená môže pritiahnuť? A má vôbec šancu uspieť?

Aká bude Kiskova strana? Poznáme prezidentove plány, prvé mená a reakcie opozičných strán VLADIMÍR ŠIMÍČEK/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 29. marec 2014 Bratislava: Andrej Kiska oslavuje víťazstvo v prezidentských voľ bách, v ktorých porazil vtedajšieho premiéra Roberta Fica. Po vyše štyroch rokoch v prezidentskej funkcii sa zdá, že Kiska vyzve Fica a jeho stranu Smer na ďalší veľ ký súboj.

tohtoročný festival Pohoda dostal do nepohody nielen Roberta Fica a jeho suitu, ale aj opozíciu. Tá dúfala v hladké získanie moci po najbližších parlamentných voľbách. Richard Sulík už dlho hovoril o premiérskych ambíciách. No všetko je inak. Prezident Andrej Kiska totiž na Pohode vyslal dôležitý signál: „Treba prevziať moc.“ A naznačil, že postaví na nohy novú, veľkú politickú stranu. Hoci sa prezident konkrétnejším vyjadreniam vyhýba, v zákulisí sa už uvažuje o tom, ako bude nová politická sila vyzerať.

neisté či nádejné?

Podľa prvých informácií má Andrej Kiska v pláne vytvoriť plnohodnotnú vlastnú politickú stranu. Nevyužije formálnu platformu inej strany, napríklad strany Spolu – Občianska demokracia Miroslava Beblavého, ktorú by prípadne premenoval podľa vlastnej úvahy. Nie, postaví nový subjekt „od podlahy“. Architektov novej strany, čiže Kiskov najužší tím (Roman Krpelan, Rado Baťo, Vladimíra Ledecká a ďalší) povzbudili aj prvé prieskumy, v ktorých zisťovali, aký by nová strana mala voličský potenciál. Povráva sa o výsledkoch, ktoré ukazovali potenciál nad 20, možno až nad 30 percent. Aké vysoké však toto číslo bude v realite?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite