Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bude Rezníkov telerozhas konšpiračný?

.michal Magušin .filip Olšovský .témy

RTVS výrazne zosivela. Čudný názor na vyváženosť príspevkov a v niektorých prípadoch aj spochybniteľná odbornosť manažmentu prinášajú do éteru nudu. Nebude však RTVS aj nebezpečná?

Bude Rezníkov telerozhas konšpiračný? JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA Riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník sa snažil vytvárať dojem vyvažovania – plniť politickú objednávku a zároveň ustúpiť aj druhej strane. Neuspel.

nepriaznivý vývoj v Rezníkovej RTVS zavŕšila výpoveď dvanástich novinárov, medzi ktorými sú aj výrazné tváre končiacej sa éry telerozhlasu. Výpoveď Zuzany Kovačič Hanzelovej či Pavla Kalinského pocítia aj diváci, ktorým mená ostatných šikovných redaktorov z éry bývalého šéfa spravodajstva Lukáša Dika až tak veľa nehovorili. Argumenty odchádzajúcej skupiny sú jasné. Novému vedeniu neveria a noví šéfovia svojím spôsobom práce rozbíjajú tím spravodajstva. 

Riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník má v tejto situácii jedinú šancu, ako nekráčať v šľapajach svojich predchodcov Radima Hrehu či Štefana Nižňanského. Táto šanca spočíva v prepustení troch najkontroverznejších členov vedenia – šéfov spravodajstva Vahrama Chuguryana, Hany Lyons a Petry Stano Maťašovskej. Ak by sa Rezník na taký krok odhodlal, skupina redaktorov by stiahla svoje výpovede. Zatiaľ to však na scenár tohto typu nevyzerá.

hra sa skončila

Jaroslav Rezník sa pokúsil o systém balansovania, vyvažovania – teda neignoroval, ale empaticky vnímal politickú objednávku, v tomto prípade SNS a časti Smeru, no na druhej strane chcel ukázať priateľskú tvár aj druhej strane. Preto na jednej strane Rezník zrušil reláciu Reportéri, ale zároveň reštartom poveril Vincenta Štofaníka, človeka s dobrou povesťou. Rezník síce vymenil vedenie spravodajstva, ale zas podržal „na obraze“ reláciu Michala Havrana, ktorá prekážala aj mnohým ľuďom z Rezníkovho ideového prostredia. 

Rezník sa teda pokúšal aplikovať systém aj nahý, aj oblečený. Táto stratégia sa mu zdala schodná. Pre liberálnejšie ladených ľudí zostane na obrazovkách Večera s Havranom, no od polovice septembra by mala na Dvojke pribudnúť nová diskusná relácia, ktorá bude tú Havranovu nejakým spôsobom vyvažovať. Šéf telerozhlasu tiež prezradil, že finišujú rokovania s Jozefom Hajkom, bývalým šéfredaktorom Trendu (a aj spolupracovníkom .týždňa), ktorý by mal vymeniť Martina Strižinca v role moderátora hlavnej politickej diskusie O päť minút dvanásť. Hoci moderátorské kvality Jozefa Hajka nie sú zatiaľ overené, určite to nie je človek, ktorý by všeobecne vzbudzoval pobúrenie – s výnimkou smeráckeho poslanca Ľuboša Blahu, ktorý Hajka počastoval slovami „nejaký neoliberálny ultras“ (v tomto smere je Blaha úplne mimo).

Hana Lyons, vedúca televízneho spravodajstva a publicistiky, jedna z konfliktných postáv Rezníkovho vedenia.BRAŇO BIBEL/SITAHana Lyons, vedúca televízneho spravodajstva a publicistiky, jedna z konfliktných postáv Rezníkovho vedenia.

Všetky tieto snahy o šikovné manévrovanie v nebezpečných vodách však skrachovali po Rezníkovej kľúčovej chybe. Tá spočíva v angažovaní Vahrama Chuguryana, bývalého hovorcu ministra školstva Petra Plavčana či ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka, do funkcie šéfa spravodajstva. Dobrý nebol ani výber ľudí na pozíciu šéfa rozhlasového a televízneho spravodajstva (Petra Stano Maťašovská, respektíve Hana Lyons). Séria incidentov od interných polemík na poradách až po ostré verejné vyjadrenia eskalovali napätie a konflikty.

vyváženosť, odbornosť, svetonázor

Podstata sporu medzi novým vedením a búriacimi sa redaktormi sa zdá ukrytá v odlišných pohľadoch na to, čo znamená vyváženosť príspevku. Peter Valovič bol šéfeditorom, teraz editorom digitálnych médií Spravodajstva RTVS a patrí medzi tucet novinárov, ktorí v posledný májový deň podali výpoveď. Tvrdí, že redaktori sa snažili dávať slovo ľuďom, ktorí majú relevantnú prax alebo vzdelanie. Ale ich šéfovia mali iný názor na výber respondentov. „Názor Vahrama Chuguryana, ktorý nám viackrát zopakoval, je, že pokým daný človek nebol odsúdený, nemáme dôvod neosloviť ho.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite